Lăsaţi singuri în sală de PSD şi PNL, democrat-liberalii au ratat, ieri, schimbarea din funcţie a şefului TVR, Alexandru Sassu.
PDL nu a reuşit să-i mobilizeze pe parlamentarii puterii la şedinţa în care trebuia dat votul pe raportul de activitate al Televiziunii, a cărei respingere ar fi echivalat cu demiterea conducerii.
Chiar dacă pe hârtie coaliţia de guvernare are 255 de aleşi, în sală nu erau prezenţi la momentul deciziei decât 199. Şedinţa a fost încheiată din lipsă de cvorum, iar PDL-istei Roberta Anastase nu i-a mai rămas decât să-i ameninţe cu amenda pe chiulangii.
Şedinţă cu scântei
De altfel, disputele pe cvorumul de şedinţă au fost destul de aprinse, în condiţiile în care lipsa acestuia a fost invocat de PSD şi PNL pentru amânarea votului pe raportul TVR.
„La un calcul sumar veţi constata că nici 200 nu sunt în sală. Comportamentul dumneavoastră arată indubitabil că omul se trage din maimuţă”, a spus Puiu Haşotti, şeful senatorilor liberali. Nici tabăra puterii nu s-a lăsat mai prejos, încercând să paseze opoziţiei răspunderea propriului eşec. „Suntem sub presiunea unei dictaturi a minorităţii. Să nu ne mai lăsăm intimidaţi de intervenţiile pe procedură ale minorităţii”, a spus de la microfon PDL-istul Ioan Oltean. A obţinut apaluzele celor 200 de majoritari, care i-au deza vuat pe cei 3 „dictatori” rămaşi în sală pentru supervizarea apelului nominal, după retragerea grupurilor PSD şi PNL: Aura Vasile, Puiu Haşotti şi Anghel Stanciu.
De altfel, şi prima repriză a meciului politic legat de TVR, ţinută ieri-dimineaţă (parlamentarii au luat o pauză de două ore pentru ca Senatul să discute cazul „Voicu” - n.r.) s-a desfăşurat pe un fond tensionat. Confruntaţi cu pericolul pierderii controlului televiziunii publice, PSD-iştii au făcut eforturi serioase pentru a obţine scoaterea de pe ordinea de zi a raportului de activitate a TVR.
Ei au întors împotriva PDL „o şmecherie procedurală” folosită de Roberta Anastase care, la şedinţa conducerii Camerelor de luni, nu a supus la vot introducerea raportului pe ordinea de zi a plenului reunit. Din acest motiv, PSD a reclamat că documentul a fost pus neregulamentar pe ordinea de zi de către funcţionarii Camerei.