Mâncaţi ce vreţi şi slăbiţi!

Mâncaţi ce vreţi şi slăbiţi!

O dietă flexibilă are mai multe şanse de succes decât un regim cu multe restricţii.

Cu cât un program de slăbit este mai rigid, cu atât organsimul devine mai eficient în folosirea caloriilor disponibile, iar pierderea în greutate va fi extrem de lentă. În plus, lupta cu foamea vă face să fiţi mai iritaţi, să vă simţiţi epuizaţi şi să aveţi un nivel de performanţă scăzut. Este important să nu aduceţi în organism mai multe calorii decât puteţi consuma, să vă hrăniţi variat şi să nu renunţaţi la alimentele care vă plac.

„Când ţineţi dietă nu înseamnă că trebuie să mâncaţi ceea ce nu vă place. Este important să aveţi flexibilitate“, a afirmat, ieri, nutriţionistul Claudia Osterkamp, fost consilier al Confederaţ iei Germane de Sporturi Olimpice, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la Bucureşti de Amway.

Regim organizat după alimentele preferate

Medicul spune că prima întrebare pe care o pune celor care vin să îi ceară sfatul este ce alimente preferă să mănânce. În funcţie de acestea, le alcătuieşte şi programul. „După un timp îi las să-şi facă singuri planul de dietă, astfel încât în weekend să se poată descurca foarte uşor“, povesteşte nutriţionistul.

În ceea ce priveşte suplimentele nutritive, medicul consideră că acestea ar trebui să completeze o dietă, nu să o înlocuiască. „Consumul de suplimente are sens atunci când o persoană nu are timp să-şi ia toţi nutrienţii din alimente proaspete“, exemplifică doctorul Claudia Osterkamp. Tot prin suplimente pot fi aduşi în organism acizii graşi Omega 3 şi Omega 9, întâlniţi în peştele oceanic.

Mezelurile şi margarinele, cele mai rele

Un regim variat ar trebui să conţină vitamine, minerale, proteine şi acizi graşi esenţiali.

„În planul de dietă pe care îl fac pacienţilor mei, principalele sfaturi se referă la câte porţii de fructe şi legume ar trebui să mănânce într-o zi, câte felii de pâine, câţi cartofi şi câtă carne slabă“, detaliază nutriţionistul. Singurele alimente pe care le-ar interzice cu desăvârşire ar fi mezelurile, iar în loc de margarină şi unt i-ar sfătui pe oameni să folosească uleiuri de calitate în salate. „Sigur, dacă cineva este înnebunit să mănânce pâine cu unt, poate să facă asta la micul dejun. După cum spuneam, nu trebuie să fim habotnici, ci să funcţioneze măsura“, a adăugat medicul.

Cel mai mare aliat al unei diete este mişcarea, a mai precizat medicul. Dacă exerciţiile fizice şi reducerea aportului de calorii au loc în acelaşi timp, vor contribui la reducerea ţesutului adipos. Pentru a pierde, de exemplu, un kilogram de ţesut gras trebuie să consumaţi 7.000 de calorii.

Ne puteți urmări și pe Google News