Mame campioane

Mame campioane

Cele mai multe sportive aleg sa puna capat carierei dupa ce devin mame. Exista insa si exceptii celebre, precum Elisabeta Lipa, Paula Radcliffe, Lindsay Davenport sau Oksana Susovitina. 

Nu este usor sa ai grija de un copil si sa-ti faci timp sa alergi la maraton, sa te antrenezi pentru Jocurile Olimpice, sa stai ore intregi in sala, repetand un exercitiu la sol sau la sarituri. Dar unele sportive au reusit sa gaseasca metoda prin care sa triumfe in competitii chiar daca au devenit mame.

Paula Radcliffe, mai buna dupa ce a nascut

Saptamana trecuta, britanica Paula Radcliffe (33 de ani) a castigat pentru a doua oara in cariera celebrul maraton de la New York. Dupa ce a trecut linia de sosire, atleta a defilat prin fata spectatorilor purtand-o in brate pe fiica sa, Isla, nascuta cu zece luni inainte ca mama ei sa-si treaca in palmares un nou succes de rasunet.

Radcliffe a fost cronometrata cu timpul de 2 ore, 23 de minute si 9 secunde, o performanta cu o secunda mai buna decat cea inregistrata in 2004, cand s-a impus prima oara la New York. „Orele de travaliu si nasterea au fost mai grele decat un maraton”, a marturisit ulterior Radcliffe, intr-un interviu acordat cotidianului „Daily Mail”.

O alta mama celebra este atleta irlandeza Sonia O’Sullivan, in urma cu cativa ani una dintre principalele rivale ale romancei Gabriela Szabo in proba de 5.000 de metri. Dupa ce a castigat trei titluri europene si unul mondial, O’Sullivan a absentat de pe pista in 1999, fiind in asteptarea unui copil. La zece zile dupa nasterea fiicei sale, Ciara, irlandeza a revenit la antrenamente, iar in 2000 a participat la Jocurile Olimpice pentru a treia oara, la Sydney. In finala de la 5.000 de metri, Sonia a fost aproape de laurii olimpici, care i-au fost insa „suflati” de Gabi Szabo.    

Fanny Blankers-Koen, „casnica zburatoare”

In lumea atletismului, galeria mamicilor campioane este completata de Svetlana Masterkova, Fanny Blankers-Koen si Jana Rawlinson. Rusoaica Masterkova a dat nastere in 1994 unei fetite, Anastasia, iar in 1996 a castigat la Atlanta doua titluri olimpice, la 800 de metri si la 1.500 de metri. Trei ani mai tarziu, Svetlana se afla tot in top, castigand la Sevilla titlul mondial la 1.500 de metri si bronzul la 800 de metri.  

Supranumita „casnica zburatoare”, olandeza Fanny Blankers-Koen poate fi considerata deschizatoare de drumuri a atletelor-mamici. In 1948, la Jocurile Olimpice de la Londra, Fanny, pe atunci in varsta de 30 de ani, avea „in palmares” doi copii.

Specialistii acelor vremuri spuneau ca atleta este mult prea batrana ca sa faca fata unei competitii precum Olimpiada. Dar Fanny a avut ultimul cuvant, devenind prima sportiva din Olanda medaliata cu aur la atletism. Si a urcat pe cea mai inalta treapta a podiumului olimpic nu o data, ci de patru ori (200 de metri, 100 de metri, 80 de metri garduri si stafeta 4x100 metri)! 

Oksana Susovitina, un exemplu remarcabil

Una dintre cele mai admirabile sportive este gimnasta germana de origine uzbeka Oksana Susovitina. In varsta de 32 de ani, Oksana se mentine inca in elita gimnasticii artistice mondiale. Fosta campioana olimpica alaturi de echipa defunctei Uniuni Sovietice, Susovitina are un fiu, Alisher, in varsta de opt ani, pentru care a luptat din greu sa-l salveze de o boala cumplita, leucemia. In 2006, uzbeka a primit cetatenie germana, iar in acest an a participat la primele ei Campionate Europene, unde a cucerit argintul la sarituri.   

Cand spunem echipajul feminin de canotaj 8·1 al Romaniei, ne gandim instantaneu la Elisabeta Lipa. Practic, numele Utei se confunda cu aceasta proba. Desemnata drept cea mai buna canotoare din lume in secolul XX, Elisabeta Lipa a participat pana acum la sase editii ale Jocurilor Olimpice.  Dupa aurul de la Los Angeles, din 1984, au urmat cele de la Barcelona (1992) si Atlanta (1996). Apoi Elisabeta Lipa si-a luat o pauza. A venit pe lume fiul ei, Dragos, dupa care Uta a urcat din nou in barca si a triumfat la Olimpiadele din 2000, la Sydney, si din 2004, la Atena.   

Mamele-performere se afla si pe terenul de tenis. Americanca Lindsay Davenport (31 de ani) este „proaspata castigatoare” a unui baietel, Jagger Jonathan, nascut in iunie. La numai o luna dupa ce a devenit mamica, Davenport  si-a anun-tat revenirea in competitie, iar in septembrie a triumfat la tur-neul WTA din Bali, invin- gand-o in finala pe slovaca Daniela Hantuchova (24 de ani) si, apoi, la Quebec.

UN FENOMEN

Tanni Grey-Thompson, doamna de fier

Atleta galeza Tanni Grey-Thompson este considerata una dintre cele mai de succes sportive din Marea Britanie. In varsta de 38 de ani, Tanni este mama unei fetite si are 11 medalii de aur in probele de atletism la Jocurile Paralimpice, echivalentul Jocurilor Olimpice pentru persoanele cu dizabilitati. Tanni Grey a stat toata viata tintuita intr-un carucior, deoarece s-a nascut cu spina bifida, un defect al coloanei vertebrale.

Acest lucru n-a impiedicat-o pe galeza sa incerce sa duca o viata normala si, mai mult, sa devina celebra. Prima medalie a obtinut-o in 1988, la Seul, bronz in proba de 400 de metri. La Barcelona, in 1992, a cucerit cinci medalii, dintre care patru de aur. Galeza n-a lipsit de pe cea mai inalta treapta a podiumului olimpic nici la Atlanta, Sydney si Atena. De trei ori a fost aleasa de BBC personalitatea anului in Tara Galilor. De asemenea, Tanni a primit titlul de „Dame Commander of Order of the British Empire”, echivalentul feminin al rangului de cavaler al Imperiului Britanic.

Ne puteți urmări și pe Google News