Rudele familiei spun ca mama copilului, Mariana, a fost anuntata de tragedie si ca este asteptata sa soseasca astazi acasa. Joi urmeaza sa aiba loc inmormantarea.

"Tatal lui Constantin a avut un accident la mina, in urma caruia a ramas fara o mana si acum lucreaza la suprafata. De aceea a plecat Mariana la munca in Germania, sa-i fie mai bine familiei", spune un apropiat de-al familiei.

Se simtea foarte singur

Constantin Jitaru a fost gasit langa birou de sora sa, in varsta de 15 ani, dar a fost prea tarziu ca sa mai poata fi salvat. Potrivit anchetatorilor, baiatul a legat o papusa de manerul unui dulap, iar de aceasta a legat o sfoara, pe care si-a trecut-o pe dupa gat.

Copilul era elev in clasa a II-a la Scoala Generala numarul 2 din localitate si locuia impreuna cu sora si cu tatal sau, lacatus la Exploatarea Miniera Uricani. Apropiatii familiei spun ca baiatul se simtea foarte singur si ii era foarte dor de mama lui, plecata la munca in Germania.

"De la scoala a plecat bucuros"

Familia Jitaru locuieste pe strada Progresului, in centrul localitatii Uricani, intr-un apartament ingrijit aflat la doi pasi de scoala unde invata copilul. I-am gasit pe profesorii, colegii de la scoala si pe vecinii copilului socati de cele intamplate. "Era un elev foarte bun la invatatura si nu avea probleme familiale", declara Florin Rades, directorul Scolii nr. 2 din Uricani.

La randul ei, invatatoarea Frasinica Baluta parea foarte afectata de moartea lui Constantin, iar cu lacrimi in ochi avea numai cuvinte de lauda despre copil. "Niciodata nu s-a plans de vreo problema. Era un copil foarte activ si foarte destept, chiar luni a raspuns aproape pentru toti colegii lui. De la scoala a plecat bucuros, jucandu-se cu colegii lui. Nu pot sa imi explic cum s-a putut intampla asa ceva", declara invatatoarea.

Vecinii, care spun ca baiatul era un copil bun, politicos si foarte istet, rememoreaza momentul tragediei: "Am auzit-o pe sora lui ca tipa si am mers sa vad ce se intampla. Am incercat sa-l resuscitez, pana sa vina ambulanta, si am mers cu el la spital, la Lupeni, insa a fost prea tarziu. A crescut sub ochii mei si ii placea sa se joace la calculator, imi pare tare rau", declara o vecina.

Greseala sau neglijenta?

Comandantul Politiei Uricani, Dan Mocanu, spune ca, din primele date, tragedia ar fi avut loc din neglijenta copilului. "Colegii mei au stat de vorba cu vecinii si, din verificari, nu a reiesit ca ar avea probleme sociale sau economice. Se pare ca s-a jucat in casa si s-a spanzurat din greseala, nu excludem nicio varianta", declara Mocanu.

Oricum, precizeaza comandantul Politiei Uricani, in acest caz s-a demarat o ancheta pentru a stabili cu exactitate daca a fost vorba despre o neglijenta a baiatului sau au existat alte cauze care sa-l faca pe acesta sa se fi sinucis.

Problema raspandita

Potrivit specialistilor, in Valea Jiului tot mai multi tineri si copii ajung la psihiatru din cauza parintilor plecati la munca in strainatate. La Petrosani s-a infiintat chiar un cabinet special pentru astfel de cazuri.

"Multi dintre cei pe care ii consiliem sunt copii mici, adusi de bunicii exasperati, ori adolescenti la care descoperim probleme grave ce, pe viitor, pot duce la delincventa", spune Silvana Capris, psiholog in cadrul centrului de specialitate SocioPro din Petrosani. Potrivit psihologilor dramele copiilor se consuma in interior, ei simtind ca sunt abandonati si ajung chiar sa-si dusmaneasca parintii.

IASI

Cazul Razvan Suculiuc

Comuna ieseana Deleni s-a cutremurat anul trecut dupa ce un baiat de 11 ani s-a sinucis de dorul mamei plecate la munca in strainatate. Razvan Suculiuc, singur la parinti, s-a spanzurat in sura casei la doar o luna dupa ce femeia care i-a dat viata plecase in Italia.

Rapus de dorul de mama, Razvan le-a spus apropiatilor ca are un plan sigur de a-si aduce mama mai repede acasa. Nimeni insa nu a putut anticipa gestul tragic al copilului. Drama are in spate si alta poveste cutremuratoare. De doua ori, Razvan si-a salvat tatal de la incercari de sinucidere, tot prin spanzurare. (Ramona Ursu)

Cititi si Generatia singur acasa