Actriţa a recitat, la eveniment, trei dintre creaţiile "poetesei", aşa cum a numit-o pe Izabela Tiberiade, poeta de origine romă. Maia Morgenstern a început cu poezia "Visul meu", urmată de "Mai vino, mamă" şi de "Să fii om".Cea de-a doua poezie i-a stârnit lacrimi actriţei, care a menţionat , înainte, că "aş fi vrut să o las la sfârşit, o să vedeţi de ce".
Autoarea i-a dedicat ultima dintre poezii, "Să fii om", ambasadorului SUA, Mark Gitenstein. Maia Morgenstern a avut şi un discurs, în care a recunoscut că a avut emoţii şi chiar "o angoasă de panică" atunci când a realizat că trebuie să vorbească la eveniment.
"Sunt aici pentru a celebra, pentru a mă bucura, pentru a-mi exprima omagiul, recunoştinţa, pentru a mă înclina în faţa unui moment de o extremă importanţă, un moment încărcat de semnificaţie, emoţie, demnitate, pe care nu se cuvine să îl trecem cu vederea", a declarat aceasta.
Evenimentul a fost deschis de ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, care a declarat că guvernul şi ambasada SUA susţin romii în ceea ce priveşte egalitatea cu ceilalţi. "Ambele ţări ale noastre împart o istorie comună. În SUA, timp de 300 de ani, economia a fost ridicată pe sclavie. Până să vin în România, nu ştiam că romii au fost sclavi", a spus diplomatul în deschiderea cuvântării sale.
Cântăreaţa de origine romă Rodica Tudor, premiată la Festivalul de la Mamaia a susţinut şi ea un mini-recital, iar pictorul Orlando Năstase şi-a expus operele în expoziţia numită "Descătuşare". Evenimentul a marcat 156 de ani de la dezrobirea romilor.