Evenimentul Zilei > Actualitate > Mahmureala politică a lui Ponta a ţinut 5 zile
Mahmureala politică a lui Ponta a ţinut 5 zile

Mahmureala politică a lui Ponta a ţinut 5 zile

El susţine că se aştepta ca preşedintele să-i ofere funcţia de premier şi de aceea a pus la punct cu Crin Antonescu o strategie de a refuza.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, şi-a amintit, abia după cinci zile de la declaraţiile publice făcute de Traian Băsescu, cum au decurs consultările din 6 februarie, în care preşedintele i-a propus să preia funcţia de premier.

Joi, la o lună şi jumătate după acest moment, Ponta a publicat, pe blogul personal, un text în care povesteşte discuţia cu Băsescu în cele mai mici detalii, ca şi cum ar fi fost rezultatul unei şedinţe de hipnoză. Practic, într-o săptămână, liderul PSD a trecut de la negarea vehementă, la acreditarea ideii că delegaţia USL plănuise dinainte ce atitudine să aibă la consultări. Curat SF!

DUMINICĂ, 18 MARTIE. "Băsescu minte! Nu mi-a propus funcţia de premier!"
, a intervenit Ponta în direct la România TV, în seara în care Băsescu a dezvăluit episodul cu pricina. Tot duminică, pe alte posturi de televiziune, Ponta a acuzat faptul că declaraţia lui Traian Băsescu este una "de duminică seara, de restaurant."

LUNI, 19 MARTIE.
Preşedintele PSD a renunţat la tonul vehement. A catalogat discuţia de la Palatul Cotroceni drept una "neserioasă" .

JOI, 22 MARTIE. În calitate de cetăţean, Victor Ponta i-a cerut preşe­dintelui Traian Băsescu, în baza legii accesului la informaţiile de interes public, să publice stenogramele discuţiilor de la Palatul Cotroceni dintre şeful statului şi reprezentanţii PDL, UNPR şi UDMR. El a precizat că nu va accepta o funcţie de premier de la Traian Băsescu, ci va forma guvernul"cu voturile poporului".

JOI, 22 MARTIE (SEARA).
Victor Ponta a publicat, pe blog, textul lămuritor.

El susţine că, pe februarie 5, şi-a pus problema, într-o discuţie cu colegii din PSD, că preşedintele i-ar putea oferi funcţia de premier, drept pentru care a şi pus la punct o strategie de răspuns, dacă un astfel de moment ar fi apărut.

"Era clar deja că o eventuală ofertă de la Băsescu pentru noi era doar o provocare – dacă spuneam DA, urma să ne acuze că suntem nişte fripturişti, dacă spuneam NU, că suntem fricoşi şi nu vrem să guvernăm. (…) Am stabilit între noi că dacă va exista o asemenea capcană să răspundă doar Crin, clar şi tăios: vrem demisia lui şi anticipate, nimic mai puţin", a susţinut Ponta. El a adăugat că, după ce a văzut că şeful statului era "plin de glume", nu a mai dat atenţie discuţiilor, fiind preocupat să facă "schimb de sms-uri cu consilierii şi cu diverşi ziarişti".

Astfel, liderul PSD încearcă să explice, neconvingător însă, de ce nu a răspuns la oferta lui Băsescu nici a doua oară. "Dincolo de prima tentaţie (să oprim afacerile şi privatizările frauduloase ale puterii din acest an şi să organizăm noi alegerile pe care PDL-iştii evident vor să le fraudeze), dezavantajele erau mult mai mari", a mai spus Ponta.
"Băsescu minte. Nu mi-a propus funcţia de premier. Nu este nimic adevărat în această declaraţie.“
VICTOR PONTA, preşedintele PSD duminică, 18 martie

"Discutasem în USL posibilitatea ca Băsescu să ne dea nouă sarcina numirii unui nou guvern.“
VICTOR PONTA, preşedintele PSD joi, 22 martie

Citiţi şi:

  • EXCLUSIV STENOGRAME. Iată dovada. De ce minte Victor Ponta?
  • Daniel Constantin: Președintele a făcut referire la posibilitatea ca Ponta să fie premier
  • Ponta: Propunerea lui Băsescu a fost o bășcălie. Cer publicarea consultărilor cu PDL și UDMR
  • Iliescu despre propunerea lui Băsescu: O cacealma
  • Traian Băsescu: Victor Ponta să înveţe să nu mai trăiască din minciună. La preşedinţie nu e loc de băşcălie