Asa recomanda expertii in comunicare non-verbala. Cu o fata serioasa, mereu incruntata, nu vei fi niciodata un tip popular. Magnetul pentru atragerea colegilor, sustin specialistii in inteligenta emotionala, este zambetul. Indiferent ca este vorba despre un suras de complezenta ori unul din toata inima, el va avea efect, asigura expertii.

Mai mult, afirma trainerul Sas Seramis, specialist in soft skills al companiei Business Consulting Center, zambetul iti face bine chiar daca este fals. Este, de fapt, un instrument de dezvoltare personala. "Iti induce o stare de bine", spune el. In plus, capeti incredere in tine, comunici mai bine, faci afaceri mai usor.

Surasul, "ca o omleta"

La workshopul organizat recent de Business Consulting Center, trainerul Sas Seramis si-a inceput pledoaria cu intrebarea "cum iti place omleta?". Cu multa branza, mai putin uleioasa, cu marar, cu ceapa… Fiecare prefera sa o gateasca altfel. La fel se intampla si in cazul surasului, doar ca "ingredientele" sunt sarcasmul, optimismul, fericirea, bucuria, politetea, amabilitatea, disponibilitatea, ingaduinta, ironia, stanjeneala sau, de ce nu, chiar tristetea. Depinde de ce vrei sa transmiti.

Zambetul unui copil este atat de deschis si de sincer incat este contagios. Insa, pe masura ce crestem, din cauza experientelor prin care trecem, aproape ca renuntam la ras. "Adultii rad cu portia", subliniaza Sas Seramis.

Insa, daca vrei sa relationezi mult mai bine, trebuie sa-ti arati disponibilitatea. Si cum ai putea face mai usor lucrul asta daca nu zambind? "Este calea cea mai sigura de a ajunge la inima cuiva", ne asigura specialistul in inteligenta emotionala.

In fond, una dintre armele folosite de lideri pentru cucerirea publicului este data de felul in care acestia surad.

Daca ai uitat sa zambesti, poti incerca sa o faci mecanic, recomanda specialistul Sas Seramis. La inceput, iti va fi mai greu, insa la un moment dat chiar vei rade cu pofta. Iar efectele se vor vedea in relatiile cu colegii, cu seful, cu clientii ori cu familia.

Exercitiu in oglinda

Daca ti-e teama sa razi, fie pentru ca esti convins ca "nu iti sta bine", fie pentru ca esti intr-un mediu in care "nu se cade", expertii in inteligenta emotionala iti recomanda un exercitiu de dimineata: uita-te in oglinda si spune: "Am un zambet tare frumos si ceilalti vad asta". In timp, sustin ei, surasul va reveni pe chipul tau.

Iar daca vrei ca atmosfera de la serviciu sa fie una ceva mai destinsa, incearca sa le spui colegilor cat de bine le sta zambind. Vor fi mult mai increzatori in fortele lor si mai optimisti.