Evenimentul Zilei > International > MAE condamnă Rusia pentru reținerea „spionului” Gabriel Grecu
MAE condamnă Rusia pentru reținerea „spionului” Gabriel Grecu

MAE condamnă Rusia pentru reținerea „spionului” Gabriel Grecu

Ministerul român de Externe a condamnat împrejurările în care diplomatul român a fost reținut ieri de agenții de securitate ai FSB, subliniind că acestea încalcă grav prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961, potrivit unui comunicat de presă dat publicității astăzi.

„Ministerul Afacerilor Externe condamnă încălcarea gravă de către autorităţile Federaţiei Ruse a prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961 prin reţinerea, în cursul zilei de 16 august 2010, a unui diplomat român acreditat la Moscova, precum şi prin tratamentul complet neadecvat aplicat acestuia.
 
Potrivit prevederilor art. 29 din Convenţia menţionată, „persoana agentului diplomatic este inviolabilă. El nu poate fi supus nici unei forme de arestare sau detenţie. Statul acreditar îl tratează cu respectul care i se cuvine şi ia toate măsurile corespunzătoare pentru a împiedica orice atingere aducă persoanei, libertăţii şi demnităţii sale”. O protecţie asemănătoare este asigurată documentelor, corespondenţei şi bunurilor agentului diplomatic, conform prevederilor art. 30 alin. 2 din Convenţia de la Viena. De asemenea, agentul diplomatic se bucură de imunitate de jurisdicţie penală a statul acreditar, aşa cum reiese din prevederile art. 31 alin. 1 al aceleaşi Convenţii.
CITIŢI ŞI: Diplomat român, reţinut pentru spionaj în Rusia
 
Poziţia MAE de mai sus a fost transmisă în seara zilei de 16 august 2010 Primului-colaborator al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti, convocat de urgenţă la MAE. Ambasada României la Moscova a comunicat aceeaşi poziţie, în cursul acestei zile, către MAE rus. Totodată, MAE a exprimat dezacordul său ferm faţă de maniera de prezentare publică a situaţiei.
 
Ministerul Afacerilor Externe va lua măsurile care se impun în consecinţă şi le va anunţa în timp util.”