Secretarul de stat în MAE George Ciamba a fos la Washington. Cu cine s-a întâlnit

Secretarul de stat în MAE George Ciamba a fos la Washington. Cu cine s-a întâlnit

Secretarul de stat pentru afaceri strategice şi bilaterale în spaţiul euro-atlantic, George Ciamba, se află într-o vizită în SUA și s-a întâlnit cu mai mulți reprezentanția ai administrației americane.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice şi bilaterale în spaţiul euro-atlantic, George Ciamba, a avut la 19 mai, o întrevedere cu Fiona Hill, consilier al Preşedintelui SUA pentru Europa şi Rusia în cadrul Consiliului Naţional de Securitate (NSA). 

Cei doi oficiali au abordat o gamă largă de subiecte privind securitatea transatlantică, dialogul reflectând atenţia acordată de ambele administraţii – română şi americană - evoluţiilor din zona Mării Negre, climatului de securitate din Ucraina, dezvoltărilor recente din Balcani şi condiţiilor de consolidare democratică şi dezvoltare economică din întreaga regiune sud-est europeană, confom unui comunicat al MAE român.

Discuţia s-a referit și la parteneriatul strategic româno-american, în special pe dimensiunea de securitate. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Au fost subliniate contribuţiile României la promovarea unei abordări integrate a securităţii regionale – susţinerea sistemului NATO de apărare anti-rachetă prin facilitatea de la Deveselu; implicarea cu resurse şi expertiză în gestionarea ameninţărilor de securitate emergente, în special securitatea cibernetică; consolidarea capacităţilor de apărare şi descurajare ale NATO pe flancul estic; contribuţia la eforturile coaliţiei globale pentru combaterea terorismului.

Apropiata reuniune a preşedintelui Statelor Unite cu aliaţii din cadrul NATO va constitui un moment de referinţă pentru reafirmarea principiilor fundamentale pe care se sprijină securitatea transatlantică, România şi Statele Unite având o înţelegere comună a responsabilităţilor şi angajamentelor privind asigurarea apărării colective, precizează sursa citată.

Tot vineri, secretarul de stat George Ciamba s-a întâlnit cu adjunctul asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene şi eurasiatice, Hoyt Yee, responsabil în cadrul Departamentului de Stat al SUA pentru Europa Centrală şi de Sud-est, cu care a discutat despre priorităţile şi liniile de acţiune ale cooperării bilaterale din perioada următoare.   În 18 mai, secretarul de stat Ciamba s-a întâlnit cu Kenneth Juster, consilier al președintelui Statelor Unite pentru relații economice internaționale și director adjunct al Consiliului Economic Național și cu Lisa Kubiske, adjunct al asistentului secretarului de stat, Biroul pentru Afaceri Economice, Departamentul de Stat.

Oficialul român a prezentat rezultatele foarte bune ale economiei românești din ultimele luni și a subliniat principalele repere de competitivitate ale țării noastre ca partener economic al Statelor Unite. Interlocutorii au apreciat progresele înregistrate de România și reformele care au condus la creștere economică și s-au arătat deschiși extinderii colaborării economice și comerciale dintre cele două state.

La 19 mai, George Ciamba a avut o întâlnire cu Daniel Mullaney, asistent pentru Europa al Reprezentantului SUA pentru Comerț şi negociator şef al Tratatului UE-SUA pentru comerţ şi investiţii. Cei doi au discutat despre oportunitățile pe care economia României le deschide pentru accelerarea investițiilor și schimburilor comerciale româno-americane și au apreciat că misiunea economică Trade Winds, care va avea loc în România în toamna acestui an și la care vor lua parte peste 100 de companii americane, va fi un pas important în acest proces.