UPDATE 16.00. Situaţia localităţilor blocate, prezentate de IGSU

În judeţul Vrancea – 24 de localităţi sunt încă înzăpezite. Ultima comuna Tâmboieşti.
În judeţul Giurgiu – alt sat însăpezit: Walter Mărăcineanu, comuna Iepureşti.
În judeţul Buzău – alte patru comune au probleme: comuna Gherăşeni, satele Gherăşeni şi Sudiţi; comuna Pogoanele, satele Pogoanele, Căldărăşti; comuna Smeeni, satele Bălaia, Albeşti, Colţuna, Moinica, Udaţi, Udaţi Mânzu; comuna Padina, sat Padina; Comuna Săgeata, satele Săgeata, Baniţa, Beilic, Borodusat, Dămbraca, Găvăneşti şi Moviliţa.
În judeţul Galaţi – cele opt cătune cu 1.250 de persoane din comuna Hănţeşti au fost deblocate.
UPDATE 14.00. Vremea rea din Vrancea ţine "prizonieri" în nămeţi 5.400 de suflete din opt comune. IGSU a comunicat că, până la ora 14.00, următoarele comune erau izolate: Bogheşti, Cordiţa, Dumitreşti, Gura Caliţei, Jijia, Paltinu, Popeşti şi Vintileasa.
"În fiecare dintre aceste comune sunt sate adiacente iar situaţia exactă o vom şti în funcţie de ce ni se transmite din teren şi de la autorităţile locale", a explicat pentru EVZ un  reprezentant al IGSU. 
Situaţia din celelalte judeţe afectate de viscol şi ninsoare în care oamenii sunt izolaţi de zăpadă arată astfel:
În judeţul Brăila: satul Pribeagul, comuna Roşiori
În judeţul Călăraşi: satul Solacolu, comuna Săruleşti. Sunt înzăpezite 320 de persoane.
În judeţul Giurgiu: satele Carapancea şi Cucuruzu, din comuna Răsuceni; Băneşti şi Chirculeşti din comuna Iepureşti precum şi satul Isvorul.
În judeţul Galaţi: satul Hănţeşti. Opt cătune în care 1.250 de persoane sunt afectate de viscol.
UPDATE 10.45. Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a comunicat, pentru EVZ, care sunt cele 44 de localităţi izolate sau parţial izolate din judeţul Buzău. De asemenea, potrivit datelor IGSU, în ultimele 24 de ore alte trei persoane au murit din cauza frigului. Azi dimineață, erau 120 de localități izolate la nivel național.
Situaţia localităţilor izolate de nămeţi:
– Comuna Valea Salciei. Satele izolate: Valea Salciei,, Modreni, Cătunul Valea Salciei
– Comuna Scutelnici. Satele izolate: Scutelnici, Arcanu, Brăgăreasca, Lipănescu
– Comuna Glodeanu Siliştea. Satele izolate: Glodeanu Siliştea, Caşota,Cârligu Mic,Cârligu Mare, Corbu, Cotorca,, Satul Nou, Văcăreasca
– Comuna Glodeanu Sărat. Satele izolate: Glodeanu Sărat, Căldăruşanca, Ileana, Pitulicea
– Comuna Amaru. Satele izolate: Amaru, Câmpeni, Dulbanu, Lacul Sinaia, Lunca, Scorţeanca
– ComunaBrădeanu. Satele izolate: Brădeanu, Mitropolia, Smârdan
– Comuna Cochirleanca. Satele izolate: Cochirleanca, Boboc, Gara Bobocu, Roşioru, Târlele
– Comuna Florica. Satele izolate:Florica
– Comuna Largu. Satele izolate: Largu, Scărlăteşti
– Comuna Luciu. Satele izolate: Luciu, Caragele
– Comuna Robeasca. Satele izolate: Robeasca, Moşeşti
– Comuna Balta Albă. Satele izolate: Balta Albă, Băile Amara, Stavaresti
Azi dimineață erau 120 de localități izolate la nivel național. De asemenea, reprezentanții IGSU au precizat că, pentru deblocarea localităților au intervenit 1.699 de angajați MAI: 626 de pompieri,623 de jandarmi, 1399 de polițiști, 47 de polițiști de frontieră și doi piloți. Totodată, au fost puse în mișcare, în același scop, 636 de mașini și utilaje de deszăpezire.
UPDATE 9.30 Autorităţile din Buzău se pregătesc să intervină într-o localitate izolată de 12 zile. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au declarat pentru EVZ că, din moment, în moment, se aşteaptă punerea în mişcare a unui convoi umanitar care va merge spre Valea Salciei.
"Aşteptăm un camion militar pentru a le duce alimente localnicilor care sunt însăpeziţi de la începutul periaodei de viscol care a afectat judeţul. De asemenea, le vom duce 800 de litri de motorină pentru utilajul de deszăpezire. Sper să ajungem cu bine deoarece este o zonă montană", a precizat Vasile Prahoveanul, reprezentantul ISU Buzău.
Anotimpul rece „atacă” şi Oltenia, şi Banatul. Un număr de 20 de judeţe şi Bucureştiul vor trebui să treacă cel mai greu test al acestui anotimp. Meteorologii anunţă că „bătălia” cu „armia albă” va mai dura o săptămână.
Nu se circulă pe 83 de drumuri județene
Pe fondul avertizării ANM, care a prelungit avertizarea de cod portocaliu de ninsori abundente până marţi la ora 14.00, secretarul de stat din cadrul MAI pentru Relaţia cu Instituţiile Prefectului, Mihai Capră şi subsecretarul de stat în ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, au prezentat, aseară, bilanţul sumbru al acestei ierni. Mihai Capră a precizat că, la nivel naţional, erau blocate 83 de drumuri judeţene, iar 45 de localităţi sunt izolate, autorităţile acţionând la această oră cu utilaje pentru deszăpezire. De asemenea, se înregistrează probleme în alimentarea cu energie electrică în 13 localităţi din judeţul Buzău.
„Moartea albă”
La rândul său, subsecretarul de stat în ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, a precizat că au fost înregistrate, în total, 68 de decese din cauza „mortii albe”, hipotermia, 42 dintre acestea fiind persoane găsite în stradă, restul persoane aflate în locuinţe improvizate sau fără încălzire.

Sudul, copleșit de viscol

Printr-o situaţie grea vor trece şi românii din jumătatea sudică a ţării. Începând cu ora 12.00, de când intră în vigoare codul portocaliu, în această parte a tarii, de vicisitudinile iernii va fi afectat municipiul Bucureşti dar şi judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Galaţi, Brăila, Constanţa, Tulcea.
Iarna grea, încă o săptămână

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat că până pe 20 februarie temperaturile vor rămânâne scăzute.  În această săptâmâna temperaturile vor rămâne asemănătoare cu cele înregistrate în cursul celei care a trecut. Astfel, temperaturile vor atinge valoarea medie de -20 de grade Celsius în timpul nopţii şi vor fi cuprinse între -5 şi -3 grade Celsius în timpul zilei.
CITIȚI ȘI:

  • Coşmarul din nămeţi: românii care dorm în iglu 
  • Prefectul Vrancei a luptat cu iarna şi a căzut la datorie
  • 68 de morţi din cauza frigului, 36 de localităţi izolate de nămeţi
  • GIGI BECALI, la deszăpezire în Vrancea: „Am strâns 150 de voluntari!”
  • IARNĂ GREA ÎN ROMÂNIA. Codul portocaliu pentru sud-estul ţării, valabil până marţi