La echipa naţională de fotbal a României a izbucnit un nou scandal. Mijlocaşul Mirel Rădoi, al doilea căpitan al tricolorilor, a anunţat joi seară că refuză să mai joace la prima reprezentativă! "Am luat decizia în vestiar, la Paris. Nu are nicio legătură cu Răzvan Lucescu, nici nu am vorbit cu el", a precizat, la Dolce Sport, jucătorul legitimat la Al Hilal.

Rădoi a dat de înţeles motivul pentru care a luat această hotărâre îl constituie o declaraţie a lui Ionuţ Lupescu, directorul general al FRF, care a spus: "Valoarea slabă a campionatului din Arabia Saudită şi-a pus amprenta asupra lui Cociş şi a lui Rădoi. Ştiu asta deoarece şi eu mi-am încheiat cariera acolo. Amândoi sunt în scădere".

"Lupescu a spus că sunt în scădere? În scădere de înălţime, de greutate? Poate că e el selecţioner şi eu nu ştiu! Să nu uite că a fost dat afară de la Al Hilal după doar câteva luni", a reacţionat Rădoi la vorbele lui Lupescu.

Răzvan Lucescu, selecţionerul echipei României, speră totuşi că îl va convinge pe fostul stelist să-şi schimbe decizia.

  • "Au fost mai multe lucruri care l-au făcut să sufere şi asta a fost izbucnirea lui. Poate că, într-un anume fel, i s-a şi transmis să se retragă, au fost multe articole scandaloase. Voi încerca să-l conving să rămână la naţională, ştiu că Mirel vrea de mai mult timp să ia decizia asta, dar voi face tot posibilul să-l întorc din drum", a spus Lucescu junior ieri, la GSP TV.

"E debandadă la lot"

Pentru situaţia creată, fostul internaţional Gică Popescu şi impresarul Victor Becali arată cu degetul spre Ionuţ Lupescu şi spre Răzvan Lucescu.

  • "Nu cred că decizia lui Mirel Rădoi e una de moment. Ştiu că el are o relaţie excelentă cu selecţionerul, dar antrenorul trebuie să se impună în faţa jucătorilor ca şef, nu să fie prieten cu ei. Nici preşedintele, nici antrenorul nu trebuie să critice public jucătorii", a declarat "Baciul" ieri, pentru EVZ.
  • "Am impresia că e debandadă la lot. Pe timpul lui Piţurcă sau al lui Iordănescu nu se întâmpla aşa ceva. Nu e normal ca directorul general al federaţiei să spună că Tănase nu e pregătit sau că Rădoi e ieşit din formă. Nu cred că Mirel va reveni asupra deciziei, el s-a gândit mult până să ia această hotătâre", ne-a spus şi Victor Becali, impresarul lui Rădoi.

CONFLICTE

Fotbalistul a mai avut probleme la naţională din cauza actelor de indisciplină

Andrei Călin

Mirel Rădoi (29 de ani) a debutat la echipa naţională pe 5 decembrie 2000, într-o partidă amicală jucată de "tricolori" contra Algeriei (scor 2-3). În acea vreme, prima reprezentativă era pregătită de Laszlo Bölöni.

Până acum, fotbalistul a strâns 67 de selecţii şi a marcat două goluri. A participat cu naţionala la Campionatul European din 2008, acolo unde, în jocul cu Italia (scor 1-1), a suferit o accidentare foarte gravă, după un duel cu Răzvan Raţ.

Suspendat la Steaua din cauza primei reprezentative

De-a lungul timpului, Mirel a avut mai multe probleme la echipa naţională. La începutul anului 2004, alături de coechipierii săi de la Steaua, Florentin Dumitru, Dorinel Munteanu şi Nicolae Dică, a refuzat să se prezinte la echipa naţională antrenată de Anghel Iordănescu, care efectua un turneu de pregătire în Cipru.

Iniţial, cei patru ar fi trebuit să fie suspendaţi pe termen nelimitat de la naţională, dar această decizie nu a mai fost pusă în aplicare de FRF. Rădoi a stârnit un mare scandal şi în 2005, după meciul jucat în deplasare cu Olanda (scor 0-2), în preliminariile Campionatului Mondial din 2006.

Rădoi a părăsit cantonamentul înaintea partidei cu batavii, susţinând că este accidentat. El nu a anunţat pe niciunul dintre membrii staffului şi a intrat în conflict cu selecţionerul Victor Piţurcă, cel care pregătea naţionala în acea vreme. A fost suspendat de Comisia de Disciplină a FRF pentru patru partide jucate de Steaua în competiţiile interne. A fost rechemat de Piţurcă la prima reprezentativă, în 2006, la partida cu Armenia (scor 2-0).
Daniel Niculae a avut recent o atitudine similară faţă de naţională. Atacantul lui AS Monaco s-a retras după Campionatul European din 2008, dar a revenit asupra deciziei, după ce selecţionerul Victor Piţurcă a fost înlocuit de Răzvan Lucescu.

Tudorel Stoica n-a mai răspuns convocărilor la naţională în 1987, după meciul cu Austria (4-0), deoarece era chemat de Mircea Lucescu, dar rămânea mereu doar rezervă. "Sunt convis că Mirel Rădoi va reveni aspura deciziei. Cred că a fost o vorbă spusă la supărare. Nu cred că situaţia lui seamănă cu ce am trăit eu la naţională", ne-a declarat Stoica.

GRUPURILE DE INTERESE

Mirel, "pionul de sacrificiu" al fraţilor Becali?

Octavian Cojocaru


ÎN FAMILIE. Ioan, Gigi şi Victor Becali încearcă prin toate mijloacele să pună presiune pe selecţionerul Răzvan Lucescu
FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU

Scandalul creat în ultima vreme în jurul naţionalei României este în fapt reflecţia luptei pentru putere dintre grupurile de interese care-şi dispută supremaţia în fotbalul autohton. Nu mai este nicio surpriză pentru nimeni că Ioan şi Victor Becali sunt oamenii din spatele revoltei declanşate rând pe rând de oameni importanţi din naţională.

Fraţii nu s-au dat înapoi de la nimic când a fost vorba "să-şi marcheze teritoriul", mai ales că numele cele mai grele din Generaţia de Aur, Gică Hagi şi Gică Popescu, le susţin punctul de vedere.

Revolta finilor în interesul naşilor

Primul care s-a revoltat a fost căpitanul Cristi Chivu, care a spus că a fost sfătuit "să-şi bage picioarele" în naţională. Fundaşul de la Inter nu şi-a mai băgat picioarele, dar imediat a izbucnit Ciprian Marica. Victor Becali a dezvăluit că atacantul de la VfB Stuttgart n-ar mai vrea să vină la prima reprezentativă, dar fotbalistul a negat. Nici nu s-a stins bine scandalul dintre Marica şi Lucescu şi a apărut "cazul Rădoi".

Ce au în comun cei trei răzvrătiţi? Toţi au fost sau sunt încă reprezentaţi de fraţii Becali. Nu trebuie uitate nici relaţiile de rudenie. Chivu este finul lui Victor, iar Rădoi este finul lui Gigi Becali. Coincidenţele sunt prea mari ca să nu fie un sâmbure de adevăr. De ce a fost Rădoi primul care a anunţat oficial că renunţă la naţională? Probabil pentru că este un nume de impact, dar care are o vârstă, o carte de vizită şi un trai asigurat în Arabia Saudită. El nu mai poate fi vândut de la Al Hilal, deci este numai bun de pion de "sacrificiu".

Un alt personaj-cheie al acestui război rece, Mircea Sandu, preşedintele FRF, şi-a demonstrat încă o dată abilitatea de a juca "la două capete". Sandu le-a transmis fraţilor Becali: "Să plece ei, nu eu! Eu am ajutat fotbalul românesc, pe când unii l-au distrus până acum şi vor să-l mai distrugă o dată!". "Naşul" nu l-a cruţat nici pe Lucescu junior, declarându-se public "pro- Marica" în scandalul cu selecţionerul. Sandu este recunoscut pentru faptul că "semnalizează dreapta şi face stânga", ori de câte ori interesul i-o cere.

"Mi-e greu să cred că Mirel va reveni asupra deciziei. Am văzut că e vorba de declaraţia lui Lupescu. Mircea Sandu n-a atacat niciodată un jucător.",
IOAN BECALI, imediat după anunţul lui Rădoi