Lovitură de proporții în cazul viceguvernatoareI Băncii Franței, Sylvie Goulard , candidata respinsă a Franței pentru Comisia Europeană (CE) condusă de Ursula von der Leyens.

Aceasta a fost inculpata luni  cu privire la deturnare de fonduri publice, în cadrul unei anchete cu privire la presupuse angajări fictive ale unor asistenți de eurodeputați în cadrul MoDem, relatează L’Express.fr, potrivit ziare.com. Inculparea lui Sylvie Goulard, vine după o altă inculpare, și anumea cea a fostului ministru de Justiție, Michel Mercier într-un caz asematator, legat de presupuse angajări fictive de asistenți de eurodeputați în cadrul MoDem.

Cercetările vizează la ora actuală toate cadrele acestui partid de centru, inclusiv pe liderul formațiunii, Francois Bayrou. În România, fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, în cazul angajărilor fictive la Direcția Copilului Teleorman.

Cazul fostului lider PSD a fost similar cu cel judecat acum la Paris, fiind vorba despre angajați ai unei instituții de stat care au muncit, de fapt, pentru partid (PSD).Magistrații din Franța vor trebuie să decidă dacă acești colaboratori parlamentari au fost plătiți  din fonduri provenind de la Parlamentul European (PE), în timp ce erau puși să se ocupe de sarcini ale partiduluiAcest caz provitor la o posibilă fapta de corupție  și o discuție în contracdictorie cu privire la prestații pentru un think tank american au facut- o să piardă pe Sylvie Goulard locul în noua Comisie, candidatura sa fiind respinsă de PE în octombrie. Tot atunci au fost respinși și social-democrata Rovana Plumb (S&D) din România, care candida la Transporturi, și popularul ungar Laszlo Trocsanyi (PPE), care candida la postul de comisar al Vecinătății și Extinderii.

Judecătorii de la polul financiar al Tribunalului de la Paris, care cercetează acest caz din iulie 2017, au convocat  15 persoane, inclusiv eurodeputați și cadre din partid în vederea inculpării, scrie L’Express. Judecătoarea Charlotte Bilger a condus audierile care au început pe dată de 15 noiembrie ,cu o prima inculpare, și anume a aceea a directorulu financiar al MoDem Alexandre Nardella, acuzat de „complicitate la derurnare de fonduri publice” și „tăinuire”. pe dată de 18 decembrie vor urmă noi interogatorii , când președintele MoDem Francois Bayrou urează să fie audiat la Tribunalul din Paris, potrivit unor surse apropiate dosarului.

În urmă deschiderii unei anchete preliminare a Parchetului Parisului, în iunie 2017,s- a produs demisia lui Bayrou din postul de ministru al Justiției, dar și pe cele ale lui Marielle de Sarnez din postul de ministru al Afacerilor Europene și a lui Sylvie Goulard din cel de ministru al Armatelor.