Lovitură grea pentru un afacerist celebru. Ce a decis Înalta Curte
- Petrisor Cana
- 6 octombrie 2020, 12:40
Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au luat o decizie definitivă care îl privește pe unul dintre cei mai cunoscuți afaceriști din România
Decizie cu greutate pentru un celebru afacerist, implicat în dosarul retrocedărilor de plaje și faleze în Constanța și Mamaia din timpul mandatului fostului primar Radu Mazăre.
Concret, judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au decis să respingă, joi, 1 octombrie, ca inadmisibilă o contestație în anulare declarată de omul de afaceri Emil Dragoș Săvulescu.
O decizie similară a fost luată în cazul altor două persoane, Andrei Aurel Jean și Georgică Giurgiucanu. Contestația în anulare reprezintă o cale extraordinară de atac, prin care părțile pot obține desființarea unei hotărâri judecătorești pentru nerespectarea unor norme procedurale.
Condamnat definitiv în dosarul retrocedărilor
Dragoș Emil Săvulescu a fost condamnat definitiv la 5 ani și 6 luni de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu. El a fost acuzat de procurorii DNA că a făcut parte din grupul infracțional organizat care ar fi reușit să prejudicieze statul cu 112 milioane de euro prin implicarea în retrocedarea ilegală de plaje și faleze în Constanța și Mamaia.
Procurorii anticorupție au stabilit că Emil Dragoș Săvulescu, împreună cu Cristian Borcea și Georgică Giurgiucanu, au prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu 28 milioane de euro.
Prin intermediul societății „Holiday Club Neptun” SA. Săvulescu şi Giurgiucanu ar fi intrat, ilegal, în posesia unor drepturi succesorale ce aparţineau unei persoane în vârstă – Ivonne Aline Buzescu-Movilă.
Aceasta moştenise proprietăţi impresionante în Bucureşti şi Constanţa şi lăsase partea sa din moştenire Academiei Române, printr-un testament încheiat în primăvara anului 2001.
Săvulescu și Giurgiucanu au pretins că sunt mandatari ai moștenitoarei și au cerut Primăriei Constanţa să intre în posesia unor suprafeţe de teren de 12.500.000 de metri pătraţi.
Ulterior, au vândut drepturile succesorale unor cunoscuţi sau rude, la preţuri foarte mici, printre aceștia numărându-se omul de afaceri și fost președinte la FC Dinamo București, Cristi Borcea.
A fugit în Italia
Aurel Jean Andrei este lector la Facultatea de Drept a Universității București și notar.
Este soțul judecătoarei Laura Andrei, fostul președinte a Tribunalului București, și a fost condamnat definitiv pe 8 februarie 2019, de către judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție, la 2 ani cu suspendare în dosarul retrocedărilor fictive din Constanța.
Georgică Giurgiucanu a fost condamnat la 5 ani și 6 luni de închisoare, în același dosar fiind condamnați Cristi Borcea (5 ani), Radu Mazăre (9 ani) și Nicușor Constantinescu (5 ani).
Dragoș Săvulescu a mai fost implicat și în celebrul acord de plată de către PMB a 50 milioane de euro pentru Parcul Verdi și este implicat în procesul determinat de acordul de plată încheiat de PMB cu afaceristul Vasile Teodor Creștin pentru un teren de 17.000 mp din cartierul Aviației, scrie Justnews.ro.
În ianuarie 2020, Dragoș Săvulescu a fost condamnat la cinci ani și șase luni de închisoare cu executare, în dosarul care se referă la retrocedarea unor plaje din Constanța. Înainte de condamnare, Săvulescu a plecat în Italia, fără să aibă vreo interdicție pe numele lui. După pronunțarea sentinței din România, Săvulescu s-a predat carabinierilor din Napoli, fiind ulterior eliberat din arest în baza unei alte sentințe emise de Curtea de Apel Napoli.
Dat în urmărire internațională, trăiește o viață de lux
Deși este dat în urmărire internațională, Săvulescu așteaptă ca magistrații italieni să se pronunțe asupra modului de executare a sentinței, în Italia. De regulă, aceste procese nu se mai finalizează niciodată deoarece petenții dispar de la domiciliile anunțate și nu mai pot fi găsiți, fiind astfel o lipsă de procedură continuă, care în final va putea conduce la prescrierea pedepsei din România.
În prezent, Dragoș Săvulescu trăiește alături de soția lui, Angela Martini, fosta Miss Albania 2010, în insula Sardinia. Pozele afișate pe rețelele de socializare arată luxul în care cei doi își duc viața departe de pușcăriile românești.
În general, simpla rezidență italiană îi scapă pe mulți români, între care și omul de afaceri Dragoș Săvulescu, de închisorile sordide din România. Acest lucru îl spune cu cuvinte mai complicate și Ministerul Justiției din România.
Schema juridică este una simplă și este aplicată cel mai rapid de oamenii de afaceri. Aceștia deschid o afacere în Italia, își cumpără o casă și obțin foarte repede rezidența italiană. Cu acest document în buzunar, instanțele italiene devin instanțe de executare astfel că doar acestea pot dispune dacă cel condamnat în România, va face sau nu închisoare în Italia, dar și modul de executare, deoarece Italia este recunoscută pentru multitudinea de forme de executare a pedepselor cu închisoare. De exemplu, pedepsele până în trei ani, primite pentru fapte comise fără violență, pot fi executate acasă.
Despre Dragoș Săvulescu, Ministerul Justiției din România a transmis un comunicat de presă, prin care își recunoaște rolul de simplu „spectator” în acest litigiu judiciar, care îl privește pe omul de afaceri. „Această procedură se derulează în faţa unor instanţe, iar asistenţa pe care ministerul o poate oferi se referă, spre exemplu, la: punerea în legătură a autorităţilor judiciare mai sus menţionate acolo unde nu este posibil contactul direct, furnizarea unor informaţii pe care le solicită autoritatea judiciară de executare din partea autorităţilor penitenciare române. Ministerul Justiţiei nu îşi poate depăşi atribuţiile conferite de lege întrucât aceasta ar reprezenta o imixtiune în activitatea judiciară”, susține Ministerul Justiției.