Blestemul pământului. Sentință la Înalta Curte pentru o judecătoare și doi primari

Blestemul pământului. Sentință la Înalta Curte pentru o judecătoare și doi primari

O fostă judecătoare și doi foști primari au primit sentința definitivă la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru un schimb ilegal de terenuri

Fosta președintă al Judecătoriei Răcari, din județul Dâmbovița, a fost condamnată la Înalta Curte de Casație și Justiție, alături de doi foști primari, într-un dosar instrumentat de procurorii DNA.

Fosta judecătoare a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu având ca rezultat obţinerea unui folos necuvenit pentru altul.

De asemenea, fostul primar al comunei Tărtășești, județul Dâmbovița, Ilie Buciumeanu, a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu având ca rezultat obţinerea unui folos necuvenit pentru altul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Instanța a dispus suspendarea executării pedepsei de 3 ani de închisoare aplicate inculpatului Ilie Buciumeanu, pe un termen de supraveghere de 5 ani.

Aceeași pedeapsă a fost aplicată și inculpatei Constantin Elena, cea care a făcut „aranjamentele” ca și fals proprietar al terenului în cauză.

nstanța a mai decis să îi oblige pe Florica Mihalcea, Elena Constantin şi Ilie Buciumeanu, la plata sumei de câte 10.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, cheltuieli carereprezintă: urmărire penală 5.000 lei, fond 3.000 lei şi apel 2.000 lei.

Sentința a fost pronunțată vineri, 2 octombrie 2020, în procesul în care au fost judecați, într-un dosar legat de un schimb de terenuri în comuna Tărtășești, fostul președinte al Judecătoriei Răcari, județul Dâmbovița, Florica Mihalcea, doi foști primari ai localității dâmbovițene, Ilie Buciumanu (2004-2008) și Ionel Cristian Costache ( 2008-2012), alături de o persoană privată, Elena Constantin.

Caracatița de tip mafiot

Fosta judecătoare Mihalcea Florica a primit o pedeapsă de 5 ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu având ca rezultat obţinerea unui folos necuvenit pentru altul. Fostul primar Ilie Buciumeanu a primit o pedeapsă de 3 ani închisoare, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu având ca rezultat obţinerea unui folos necuvenit pentru altul.

În cazul său, Instanța a decis suspendarea executării pedepsei de 3 ani de închisoare aplicate inculpatului pe un termen de supraveghere de 5 ani.

Aceeași pedeapsă a fost aplicată și Elenei Constantin. Instanța a mai decis să îi oblige pe Florica Mihalcea, Elena Constantin şi Ilie Buciumeanu, la plata sumei de câte 10.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

Un fost primar a fost achitat

Judecătorii instanței supreme l-au achitat pe Ionel Cristian Costache, fost primar, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu având ca rezultat obţinerea unui folos necuvenit pentru altul. De asemenea, fostul primar care i-a succedat în funcție lui Ilie Buciumanu a fost achitat de alte două acuzații: uz de fals și fals intelectual, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.

În Rechizitoriu, procurorii DNA au arătat că în cursul lunii aprilie 2008, inculpata Mihalcea Florica, în calitate de magistrat - judecător la Judecătoria Răcari, județul Dâmbovița, a soluționat două cauze civile, pe baza unor înscrisuri necorespunzătoare adevărului, în absența părților implicate și a tuturor probelor necesare adoptării unor soluții juste, pronunțând astfel niște hotărâri contrare legii prin care anumite persoane din cercul său de cunoștințe au dobândit drepturi de care, în alte împrejurări, nu ar fi beneficiat.

„Astfel, în prima cauză, la data de 30 aprilie 2008, inculpata Mihalcea Florica a admis, în absența părților, o cerere introdusă de inculpata Constantin Elena, având ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren de 4,87 ha. în extravilanul comunei Tărtășești, județul Dâmbovița. Acest lucru a fost posibil și în condițiile în care nu fusese urmată procedura prealabilă instituită de legislația în materie (respectiv solicitarea nu se adresase inițial Comisiei Locale de Fond Funciar Tărtășești), iar reclamanta nu a făcut dovada nici a calității de persoană îndreptățită și nici a dreptului de proprietate asupra terenului solicitat”, precizează anchetatorii.

Furt cu acte în regulă

În același context, „inculpatul Buciumeanu Ilie, în calitate de primar al comunei Tărtășești, județul Dâmbovița (până la alegerile din vara anului 2008) și președinte al Comisiei locale de Fond Funciar, a semnat întâmpinarea formulată în dosarul civil respectiv și a consemnat că lasă soluția la aprecierea instanței, în funcție de probele administrate, în condițiile în care avea cunoștință că reclamanta Constantin Elena nu formulase inițial cerere de reconstituire în baza Legii nr. 247/2005”.

„Având reprezentarea nelegalității hotărârii judecătorești civile, prin prisma verificărilor întreprinse personal după obținerea mandatului de primar al comunei Tărtășești (în vara anului 2008), inculpatul Costache Ionel Cristian, în calitate și de președinte al Comisiei locale de fond funciar, a întreprins în anul 2012 demersuri în vederea punerii în posesie a inculpatei Constantin Elena pe unele suprafețe de teren aflate în intravilanul localității, deși prin hotărâre acesteia i se atribuiseră în extravilan.

La soluționarea celei de-a doua cauze, inculpata a creat un folos de natură patrimonială pentru o rudă a unui coleg de serviciu, aceasta din urmă fiind interesată în obținerea unei hotărâri care să consfințească o înțelegere încheiată între două persoane care, în împrejurări licite, nu s-ar fi putut materializa, întrucât vânzătorul nu era titular al dreptului real”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

În anu 2015, fosta judecătoare  Florica Mihalcea a primit o altă pedeapsă definitivă la închisoare (3 ani cu executare), într-un dosar în care a fost acuzată că, împreună cu trei grefiere si cu o avocată, ar fi constituit in mod fictiv cauze civile în numele unor reclamanți care însă nu formulaseră pretinsele actiuni în instanță.

Ulterior, în 2018, Mihalcea Florica a mai fost condamnată la 3 ani de închisoare într-un alt dosar în care a fost gasită vinovată de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor având drept consecință obținerea pentru altul a unui avantaj patrimonial.