Scandal uriaș în Justiție. Cătălin Predoiu și-a pus judecătorii și procurorii în cap

Scandal uriaș în Justiție. Cătălin Predoiu și-a pus judecătorii și procurorii în cap

Un proiect de lege este motivul pentru care a izbucnit un imens scandal în justiția românească.

Ministerul Justiției a lansat un proiect de lege, denumit „Lege privind statutul magistratilor din Romania”, prin care de dorește modificarea Legii nr 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor.

Sub semnătura ministrului Justiției Cătălin Predoiu, actul normativ elimină prevederea privind deschiderea dosarelor penale împotriva lucrătorilor serviciilor de informații care racolează judecatori și procurori. Inițiațiva legislativă a fost lansată în dezbatere publică pe data de 30 septembrie 2020 și va rămâne până la data de 31 martie 2021.

Cătălin Predoiu dă liber la racolări Una dintre prevederile proiectului de lege  se referă la eliminerea interdicției ca serviciile de informații să racoleze judecători și procurori.

Acest lucru este prevăzut în art. 7 alin. 4 din actuala Lege nr. 303/2004:

„Serviciilor de informatii le este interzis sa racoleze persoanele prevazute la alin. (1) ca lucratori operativi, inclusiv acoperiti, informatori sau colaboratori. Incalcarea acestei interdictii este infractiune impotriva independentei justitiei si se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani. In cazul in care infractiunea este comisa de un ofiter cu functii de conducere sau la instigarea acestuia, limitele pedepsei se majoreaza cu jumatate. Tentativa se pedepseste”.

Potrivit luju.ro tocmai acest pasaj din lege a fost eliminat de noul act normativ.

„Cu toate acestea, se păstrează interdicția ca judecatorii și procurorii să fie lucrători sau colaboratori ai serviciilor secrete, adică, dacă un magistrat este dovedit ca fiind securist, răspunde doar el, nu și serviciul secret care l-a racolat”, scrie luju.ro

Magistrații mai presus de CCR O altă prevedere scandaloasă în respectivul act normativ se referă la faptul că magistrații, care încalcă deciziile CCR, sub pretextul că acestea ar contravine drepturile Uniunii Europene, nu răspund disciplinar.

Astfel, Cătălin Predoiu dă liber magistraților de a ignora constituționalizarea unei legi ceea ce îi va plasa deasupra Curții Constituționale, potrivit luju.ro.

Citiți mai multe pe luju.ro