Condamnat în România, Dragoș Săvulescu poate sta liniștit în Italia

Condamnat în România, Dragoș Săvulescu poate sta liniștit în Italia

Deși condamnat în România, Dragoș Săvulescu, fostul finanțator de la Dinamo, duce o viață lipsită de griji în Italia. Ministerul Justiției din România spune că este simplu spectator în procedura de prindere și repatriere a persoanelor condamnate.

În general, simpla rezidență italiană îi scapă pe mulți români, între care și omul de afaceri Dragoș Săvulescu, de închisorile sordide din România. Acest lucru îl spune cu cuvinte mai complicate și Ministerul Justiției din România.

Schema juridică este una simplă și este aplicată cel mai rapid de oamenii de afaceri. Aceștia deschid o afacere în Italia, își cumpără o casă și obțin foarte repede rezidența italiană. Cu acest document în buzunar, instanțele italiene devin instanțe de executare astfel că doar acestea pot dispune dacă cel condamnat în România, va face sau nu închisoare în Italia, dar și modul de executare, deoarece Italia este recunoscută pentru multitudinea de forme de executare a pedepselor cu închisoare. De exemplu, pedepsele până în trei ani, primite pentru fapte comise fără violență, pot fi executate acasă.

Revenind la Dragoș Săvulescu, Ministerul de Justiție din România a emis în cursul zilei de vineri un comunicat de presă, prin care își recunoaște rolul de simplu ”spectator” în acest litigiu judiciar, care îl privește pe omul de afaceri. ”Această procedură se derulează în faţa unor instanţe, iar asistenţa pe care ministerul o poate oferi se referă, spre exemplu, la: punerea în legătură a autorităţilor judiciare mai sus menţionate acolo unde nu este posibil contactul direct, furnizarea unor informaţii pe care le solicită autoritatea judiciară de executare din partea autorităţilor penitenciare române. Ministerul Justiţiei nu îşi poate depăşi atribuţiile conferite de lege întrucât aceasta ar reprezenta o imixtiune în activitatea judiciară", susține Ministerul Justiției.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ianuarie 2020, Dragoș Săvulescu a fost condamnat la cinci ani și șase luni de închisoare cu executare, în dosarul care se referă la retrocedarea unor plaje din Constanța. Înainte de condamnare, Săvulescu a plecat în Italia, fără să aibă vreo interdicție pe numele lui. Ulterior, pronunțării sentinței din România, Săvulescu s-a predat carabinierilor din Napoli, fiind ulterior eliberat din arest în baza unei alte sentințe emise de Curtea de Apel Napoli.

Acum, Săvulescu așteaptă ca magistrații italieni să se pronunțe asupra modului de executare a sentinței, în Italia. De regulă, aceste procese nu se mai finalizează niciodată deoarece petenții dispar de la domiciliile anunțate și nu mai pot fi găsiți, fiind astfel o lipsă de procedură continuă, care în final va duce la prescrierea pedepsei din România.

În prezent, Dragoș Săvulescu trăiește alături de soția lui, Angela Martini, fosta Miss Albania 2010, în insula Sardinia. Pozele afișate pe rețelele de socializare arată luxul în care cei doi își duc viața departe de pușcăriile românești.