Evenimentul Zilei > International > LOVITURĂ de PROPORȚII în Spania! Catalonia, PRIMUL PAS spre INDEPENDENȚĂ
LOVITURĂ de PROPORȚII în Spania! Catalonia, PRIMUL PAS spre INDEPENDENȚĂ

LOVITURĂ de PROPORȚII în Spania! Catalonia, PRIMUL PAS spre INDEPENDENȚĂ

Lovitură în Spania! Regiunea Catalonia se pregătește să se rupă de țara iberică. Parlamentul Cataloniei, dominat de separatişti, a votat miercuri un buget pe 2017 ce permite deblocarea de fonduri pentru organizarea unui referendum asupra independenţei acestei regiuni din nord-estul Spaniei, relatează AFP.

Votul este interpretat la Madrid ca o nouă provocare lansată de separatiştii catalani, în contextul în care acest referendum a fost interzis în mod repetat de justiţie, anunță agerpres.

Bugetul Cataloniei a fost votat de 64 deputaţi regionali, în timp ce 62 l-au respins şi şapte s-au abţinut. Regiunea este în prezent guvernată de o coaliţie de partide care sprijină independenţa, 'Împreună pentru Da'. Dar amendamentul pentru organizarea acestui referendum foarte controversat a fost prezentat de un mic partid separatist al stângii radicale, Candidatura Unităţii Populare (CUP), în afara acestei coaliţii.

Şeful guvernului regional, Carles Puigdemont, a promis că va organiza un astfel de referendum până în septembrie, cu sau fără permisiunea guvernului spaniol al conservatorului Mariano Rajoy, care se opune categoric.