Ei au reuşit după câteva luni să atingă "16"-imile Ligii Europa la fotbal cu PAOK Salonic, fază a competiţiei din care au fost azvârliţi brutal, joi seară, de Udinese.
Întoarsă în Grecia cu un rezultat istoric, 0-0, PAOK s-a prăbuşit pe teren propriu, în faţa a 30.000 de spectatori, scor 0-3.
Loţi Bölöni şi-a rupt ieri două ore din timpul său liber pentru a discuta cu trimişii EVZ la Salonic.
Loţi nu foloseşte smart phone-uri, ci plimbă dintr-o mâna într-alta două telefoane care în România ar fi intrat de mult în programul "Rabla".
E însă unul dintre puţinii tehnicieni de la noi pe mâna căruia românii ar lăsa naţionala.
EVZ: Domnule Bölöni, cum aţi dormit după o înfrângere atât de grea?
Laszlo Bölöni:
În general, dorm rău! Acum am dormit bine. Sincer să fiu, Udinese a fost mai bună la viteza de joc, la deplasarea în teren a fost peste noi. Trebuia să fim peste 100%, ca să-i eliminăm. Nu sunt nici bucuros că am pierdut, dar eu nu sunt unul care pierde contactul cu solul.
La final, suporterii au aplaudat…
La PAOK, fotbalul e o religie. Suporterul grec poate fi descris astfel: sărac, dar cu inimă mare. Publicul e fierbinte, chiar prea fierbinte.
A fost mai "fierbinte" decât ar fi trebuit în alte dăţi?
Ohoo, cum să nu? Dacă iubeşti, o faci cu creierul, nu cu inima. Aşa s-a întâmplat la schimbarea preşedintelui Zagorakis cu Vryzas (n.r. – PAOK are bugetul format din banii de pe vânzarea biletelor şi a drepturilor TV, neexistând un patron). Îi respect pe amândoi, am lucrat bine cu ambii. Suporterii l-au dat afară pe Zagorakis şi cred că au făcut o greşeală.
Să trecem la România. E posibil să vă vedem antrenând în Liga I?
Cu Rapid au fost cele mai avansate discuţii, eram pe aeroport, cu biletul luat. Un moment de inspiraţie m-a ajutat să iau o decizie care m-a ferit să fiu pus într-o situaţie umilitoare. Un prieten francez din Brazilia mi-a spus că Rapid are deja antrenor (n.r. – era vorba de Jose Peseiro).
Ce trebuie să existe pentru a veni în România?
Interes. Dacă există aşa ceva… Steaua m-a căutat o dată, prin Mihai Stoica, dar ei doreau antrenor în acea noapte. Doreau răspuns a doua zi, iar eu nu pot face aşa ceva. Nu semnez contracte în cinci minute.
La negocierile cu PAOK mi-au plăcut cei cu care am stat de vorbă, cum s-au comportat, au venit la Paris, jos pălăria… A fost primul contract când am ales destul de repede. Şi nu m-am înşelat. În România, totul se face la repezeală, mă refer la contracte. Astfel, antrenorul poate fi dat uşor afară, fiindcă nu citeşte contractul.
Joi seară, după meci, prima întrebare pe care mi-aţi adresat-o a fost: "Ce-a făcut Steaua"? Vă mai pasă de fostul club?
Eu am întrebat despre Steaua care juca în Ghencea. La un meci pe "Naţional Arena" la care am asistat, un suporter stelist mi-a strigat ceva care mi-a atras atenţia privind simpatia puternică pe care el o are faţă de club.
Vi se reproşează că sunteţi un antrenor scump sau că nu vă lasă soţia să veniţi în România. Cum stau lucrurile?
Nevastă-mea, din ultimele şase luni, patru le-a petrecut în România. Fata are 27-28 de ani, are serviciul ei… Ce mă lega pe mine de Grecia, de Belgia, de Emirate, ţări în care am mers şi am antrenat? La fel îmi spun şi maghiarii, că nu vin la naţionala Ungariei fiindcă nu ştiu cât cer eu. E o caracteristică de ardelean, aia de a gândi mai mult şi mai lent. Să fie clar, eu antrenez oriunde, chiar şi în ultimul loc din lume, trebuie doar să mi se asigure acel microclimat în care să mă simt bine, să muncesc corect.
INTERVIU
Antrenorul de la PAOK Salonic spulberă mitul că nu ar profesa în România
COMPARAŢIE
"Messi e mai bun, Ronaldo e mai frumos"
L-aţi descoperit pe Cristiano Ronaldo, pe care multă lume îl percepe ca pe un tip arogant şi este fluierat pe stadioanele Europei, în timp ce Messi e "băiatul bun" al poveştii. Cum vedeţi această rivalitate?
Ronaldo nu e deloc arogant. E doar frumos şi e conştient de valoarea lui. Când ai o situaţie financiară ca a lui, nu mai eşti acelaşi ca la 16 ani. Ronaldo îşi permite mai multe, inclusiv pentru că e mai înalt, iar Messi e mai (n.r. – arată cu mâna că e mic)… Părerea mea este că, dacă merită să fie numărul 1, Messi chiar e numărul 1. Şi eu cred că Messi e mai bun decât Ronaldo.
Asta nu înseamnă că îl apreciez mai mult decât pe Cristiano, care e, puţin, şi copilul meu. Îmi place mai mult Ronaldo. Uite, pentru mine, Puyol e mai simpatic decât Pepe, cel care, la 19 ani, era la mine în birou şi plângea că nu vrea să plece de la Sporting Lisabona. Şefii mei l-au ratat, iar el a ajuns la FC Porto, iar acum e la Real Madrid.
Cum e viaţa în Grecia? Resimţiţi criza?
Mă simt bine, îmi place căldura. Dar nu e greu să-ţi placă viaţa din Grecia. Mă simt bine oricum şi oriunde. Spre exemplu, la început am stat la un hotel de cinci stele în Salonic. Dar n-am putut să mă acomodez acolo. M-am mutat la casă, să am eu locul meu, să pot închide şi deschide uşa.
AFIRMAŢII

"Planul nostru era să jucăm 90 de minute, dar meciul s-a terminat după doar 15! Mai avem de învăţat. Dar e mai uşor să înveţi în Italia decât în Grecia."
LASZLO BÖLÖNI, despre meciul pierdut cu Udinese

"Mă simt bine oricum şi oriunde. Cu o casă, cu un cort, mă descurc eu. La Salonic, la început am stat la un hotel de 5 stele, dar nu m-am acomodat"
LASZLO BÖLÖNI, despre preferinţele sale