Lobby pentru primirea românilor la muncă în Elveţia
- Adam Popescu
- 9 ianuarie 2009, 02:00
Autorităţile cantonului Geneva şi patronatele elveţiene au militat în ultimele zile pentru reînnoirea acordului privind libera circulaţie a persoanelor din UE şi extinderea lui la România şi Bulgaria, cu o lună înaintea referendumului prin care cetăţenii îşi vor spune părerea pe această temă.
Intervenţiile vin pe fondul unei vocale campanii de opoziţie dusă de principalul partid elveţian, populist şi xenofob, Uniunea Democratică de Centru (UDC), care foloseşte afişe în care românii şi bulgarii sunt reprezentaţi ca nişte corbi ce sfârtecă Elveţia. Comisia Europeană a avertizat că o eventuală respingere a referendumului programat pentru 8 februarie ar putea duce la blocarea accesului muncitorilor elveţieni în UE sau chiar la excluderea Elveţiei din zona Schengen, la care tocmai a aderat. O chestiune „vitală“ În acest context, preşedintele Consiliului de stat din Geneva, David Hiler, a declarat că reînnoirea acordului cu UE şi primirea românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din Elveţia este o chestiune „vitală“. Hiler, scrie „Tribune du Geneve“, a fost completat de un alt membru al guvernului local, François Longchamp, care a subliniat că autorităţ ile dispun de măsuri care să împiedice o scădere a nivelului de salarizare, în urma venirii forţei de muncă mai ieftine din estul UE. Cu numai o zi în urmă, şi patronatele elveţiene au îndemnat cetăţenii să voteze pentru extinderea acordurilor cu UE şi au avertizat că un eventual vot negativ ar afecta în mod direct economia şi afacerile din statul alpin. Critici
Ieri, mai multe organizaţii nonguvernamentale, printre care şi Amnesty International, au criticat prejudecăţile împotriva romilor din România şi Bulgaria, folosite de grupările politice care se opun primirii acestora în Elveţia.
Organizaţiile, scrie „Le Nouvelliste“, preluat de Mediafax, au respins acuzaţiile UDC, potrivit cărora un eventual „Da“ spus la referendum ar permite milioanelor de nomazi să vină la furat şi la cerşit în Elveţia. Militanţii pentru drepturile omului au admis existenţa unui număr de romi care cerşesc în Elveţia, dar au indicat spre mărturiile poliţiştilor din mai multe cantoane, care au precizat că aceştia nu pun probleme de securitate.
Organizaţiile au subliniat totodată că puţinele cazuri de cerşetori romi în Elveţia au fost mediatizate excesiv în presă.