Ca un făcut, data coincide cu începerea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat. Experţii vorbesc de o situaţie excepţională, în care copii sunt prinşi la mijloc.
"Educaţia nu s-a mai confruntat cu o schimbare de miniştri în plin Bac. Vor exista o serie de efecte negative asupra desfăşurării examenului de Bac", e de părere Eugen Palade, consultant educaţional pentru Cedu.
Conform acestuia, singurul care ar mai putea atenua impactul mutărilor politice asupra candidaţilor la Bac 2012, ar fi Stelian Fedorca, preşedintele Comisie Naţionale de Bacalaureat şi totodată secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar.
"El este direct responsabil de soarta acestor copii, indiferent de cine vine la cârma ministerului. Teoretic, dacă Pop lasă lucrurile în ordine, ar trebui să nu fie probleme", crede Eugen Palade. Nu este exclus însă ca, la sfârşitul perioadei de interimat, alegerea premierului Victor Ponta, pentru scaunul de la Educaţie, să fie acelaşi Liviu Pop.
Potrivit Constituţiei, premierul nu are dreptul să prelungească interimarul unui demnitar, însă îl poate numi, cu acordul preşedintelui, pentru un mandat întreg.
"Există mari şanse ca Liviu Pop să rămână. E o decizie politică, nu e de preferat, dar ar garanta o minimă consecvenţă a lucrurilor care se petrec la Educaţie", mai arată consultantul educaţional.
De cealaltă parte, ministrul Educaţiei dă asigurări că, oricare ar fi deznodământul, examenul de Bac nu va avea de suferit, comisiile fiind deja stabilite, softul şi camerele instalate.
Interimatul ministrului va expira pe 28 iunie, cu patru zile înainte de începerea probelor scrise la Bac