Evenimentul Zilei > Justitie > Liviu Luca, judecat după ce și-a ”țepuit” sindicatul
Liviu Luca, judecat după ce și-a ”țepuit” sindicatul

Liviu Luca, judecat după ce și-a ”țepuit” sindicatul

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe Liviu Luca, prim-vicepreşedinte al CNSLR Frăţia, sub acuzația de fals în înscrisuri și obținerea de foloase necuvenite. Alături de tartorul sindicalist au mai fost trimiși în judecată doi directori ai holdingului Grup Mir, sub acuzația de folosire cu rea credinţă a fondurilor societăţii. Din condei, Luca a aprobat externalizarea serviciilor de turism sindical către o firmă falimentară.

Mai exact, în cursul anului 2011, Liviu Luca folosindu-şi influenţa de prim-vicepreşedinte al CNSLR Frăţia, a înlesnit încheierea unui contract de management între societăţile Sind Tour Trading SRL (unde CNSLR Frăţia este acţionar majoritar) şi Tour Mirinvest SRL Timişoara, contract prin care cea de-a doua societate a obţinut foloase necuvenite în sumă de 732.000 de euro. Anterior încheierii contractului de management, firmele din componenţa Grup Mir (inclusiv Tour Mirinvest) au înregistrat pierderi considerabile. Sind Tour este o societate comercială în care sindicatul deţine 95% din capitalul social şi are ca obiect de activitate prestarea de servicii turistice, în calitate de administrator al unor hoteluri aflate în patrimoniul sindicatelor.
Servicii de administrare păguboase
Contractul de management încheiat cu Tour Mirinvest obliga această societate la realizarea de investiţii de minimum 6 milioane de euro din fondurile sale, precum şi la efectuarea de servicii de administrare. Or, reprezentanţii firmei, respectiv Florin Dumitrescu şi Neculai Miron au folosit nu banii Tour Mirinvest, cum se stipula în clauzele contractului, ci pe cei ai Sind Tour Trading. Astfel, în perioada mai – august 2011, cei doi au încheiat trei contracte (unul de reabilitare a hotelurilor şi două de distribuţie de produse) folosind suma de aproximativ 732.000 de euro ce aparţine Sind Tour, contractele fiind acordate unor firme aflate sub controlul direct sau indirect al asociaţilor Tour Mirinvest.
Decizia lui Luca
Încheierea contractului de management menționat a fost posibilă prin aceea că, pe 18 aprilie 2011, Liviu Luca a emis o decizie, cu încălcarea dispoziţiilor statutare (fără a fi întrunit în Biroul Operativ numărul de voturi necesar luării unei decizii valabile), prin care a dispus înlocuirea administratorilor societăţii Sind Tour cu un nou administrator şi anume societatea Tour Mirinvest Timişoara, firmă reprezentată de inculpaţii Miron şi Dumitrescu. Pentru a crea aparenţa de legalitate a votului său din Adunarea Generală a Acţionarilor, Luca Liviu a completat în cuprinsul deciziei din 18 aprilie 2011 date false referitoare la procesul verbal al şedinţei, deşi cunoştea că acea hotărâre a fost luată cu încălcarea prevederilor statutare.
Contract pe 9 ani
Pe 20 aprilie 2011, ca urmare a acestei decizii nestatutare, Luca a votat pentru încheierea contractului de management între cele două societăți pe baza ofertei depuse de Neculai Miron. Contractul, pe o perioadă de 9 ani, avea să fie semnat în aceeaşi zi. Practic, administratorul Tour Mirinvest avea obligaţia de a efectua investiţii şi de a realiza un profit de minimum 600.000 de euro pe an din exploatarea bazelor turistice şi de tratament aflate în administrarea societăţii sindicatului. Dosarul a fost înaintat la Judecătoria Sector 1 Bucureşti.