Și asta în ciuda faptului că sunt mulți, mai ales în afara partidului, care se așteaptă sau își doresc de la CEx-ul de astăzi un rezultat care să-l șubrezească politic pe liderul social-democraților. 

În orice partid poartă negocieri

Înainte de orice CEx, viața unui partid este marcată de disensiuni. Indiferent de partid. Pentru că in arhitectura oricărei structuri politice de talia PSD, vor exista întotdeuna grupuri și facțiuni care vor dori să-și renegocieze poziția în interiorul structurii perspective. Face parte din viața firească și naturală a politicii și a democrației. Apariția acestor momente de negociere nu poate fi interpretată ca punctul de cotitură care va duce la plecarea unui lider sau a altuia. De cele mai multe ori, întâlniri de talia CEx reglează astfel de diferende și generează soluții consensuale care nu modifică radical arhitectura de putere a unui partid.

Liviu Dragnea și-a asigurat poziția prin asigurarea guvernării în ciuda scandalurilor cu Grindeanu și Tudose.

În ciuda a tot ceea ce spun criticii interni ai partidului, pentru activul de partid și liderii săi,  Liviu Dragnea continuă să fie singura soluție viabilă pentru PSD. Sau cel puțin acesta este mesajul care se transmite în pregătirea reuniunii, potrivit unor surse din PSD.

Președintele actual al social-democraților a trecut prin tranșa lui semnificativă de momente dificile, de gafe și de crize politice. Toate l-au șifonat consistent. Însă, cu toate acestea, în tot acest proces, a condus PSD spre victorie la locale și a pus pe tavă membrilor de partid un program de guvernare care a generat cel mai mare scor electoral obținut vreodată de PSD în alegeri. Asta nimeni nu-i poate contesta.

Același program de guvernare a crescut cota de simpatie față de partid prin felul în care a adus beneficii financiare importante funcționarilor, medicilor, profesorilor și economiei românești care continuă să crească sistematic. O creștere economică umbrită de scandaluri politice cum a fost cel legat de intervenția jandarmeriei la mitingul din 10 august, sau de războiul absurd pe care liderul PSD îl duce cu SRI și SPP.

Într-un sens total machiavelian, Liviu Dragnea probabil că nu este iubit cu adevărat de niciun membru de partid, însă rezultatele pe care acesta le-a obținut pentru PSD sunt rezultate care-l fac un lider util. Aici adăugăm și performanța de a păstra guvernarea, care contează mult, foarte mult, pentru liderii PSD.

Ce se va întâmpla cu criticii?

Istoria recentă tinde să demonstreze că destinul criticilor din interiorul partidelor românești nu este unul tocmai favorabil.

În PSD spre exemplu, Valeriu Zgonea s-a trezit exclus instantaneu, iar Mihai Tudose și Sorin Grindeanu și-au văzut întreaga arhitectură de putere și prestanță politică (atâta câtă era) dărâmate în timp record. Nici alte partide nu au un palmares mai tolerant. Cazul Cristian Preda, care a criticat constant direcția în care se îndrepta vechiul PDL este emblematic în acest sens. Exemplele tind să arate că în general, cei care sunt vârfuri de lance în crearea unei disensiuni interne se trezesc în afara partidelor lor.

Problema masei critice și lipsa unei alternative

Teoria conform căreia toate aceste maziliri vor genera o masă critică ce va dărâma scaunul prezidențial pe care stă Dragnea este una care are sens doar teoretic. Sigur, teoretic, o Ecaterina Andronescu, plus un Sorin Grindeanu, plus un Mihai Tudose, plus cei fideli lor, plus alți primari mai mult sau mai puțin importanți din partid ar trebui să însumeze vectorial forțe care să-l combată cu eficiență pe Liviu Dragnea. Însă această masă critică foarte teoretică (măcinată la rândul ei de disensiuni și mici încăierări pe centre de putere) nu are încă o alternativă.

Liviu Dragnea s-a asigurat în timp că păstrează mult loc liber de jur împrejurul său și că nu permite nașterea unor lideri emblematici la umbra sa. Iar Tudose, Grindeanu, Andronescu și alții nu pot asuma conducerea PSD în nume propriu pentru că știu că nu ar primi sprijinul teritoriului. Iar o propunere auxiliară, un superstar care să-l eclipseze pe Liviu Dragnea la capitolul putere și politică, deocamdată, nu există în PSD. Poate fi primărița Capitalei, Gabriela Firea-Pandele, dar aceasta dă mesaje contradictorii privind poziționarea sa față de Dragnea. Acum cei doi par să fie în faza neutralitate ostilă.

Liniștea de pe frontul pesedist care poate anunța…

Toate acestea fiind luate în considerare, este evident că CEx-ul de astăzi nu va produce surprize semnificative. Cu toate bătăliile interne pentru poziții mai bune de negociere, cu toate criticile și declarațiile teatrale, cu toate atacurile media și exagerările aferente, este evident că, la sfârșitul zilei, va fi liniște în PSD. Sigur, niște julituri și zgârieturi vor fi încasate de unii și de alții. În ciuda faptului că ultimele sondaje nu arată deloc roz pentru PSD, asnaliza noastră este că direcția PSD va fi în continuare stabilită de Liviu Dragnea. 

Până când PSD va constata că nu mai are nevoie de Liviu Dragnea…