Sistemul de educaţie din România nu mai corespunde mai deloc nevoilor societăţii, este de părere şeful casei de Comerţ şi Industrie Galaţi, Ion Mocanu.
Astfel, în timp ce mulţi tineri se lasă în continuare seduşi de perspectiva de a avea o licenţă dar nu şi un loc de muncă, patronii caută cu lumânarea pe piaţă tineri care să ştie o meserie şi pe care să-i poată angaja.
"România nu are nevoie doar de absolvenţi de licee teoretice. Sunt tineri care, din păcate, au cunoştinţe zero despre ceea ce înseamnă industrie, despre folosirea unor utilaje, ce înseamnă munca într-o întreprindere. Avem o mare masă de muncitori necalificaţi şi poate nici atât – avem o mare masă de şomeri, pentru că, dacă vă uitaţi, foarte puţini tineri îşi găsesc de muncă în următorul an sau doi de la terminarea liceului. Marea majoritate se regăsesc nu în unităţile economice, ci la AJOFM”, a declarat preşedintele CCIA Galaţi, citat de Viaţa liberă.
Mocanu a mai spus că nu este o ruşine să ai o meserie. "Plus, nu trebuie uitat că acum, absolventul român care ştie o meserie poate lucra în orice ţară a UE. De ce să limităm acestor tineri posibilitatea de a fi sudori bun, de exemplu, într-un şantier naval din Anglia, noi nepregătindu-i pentru o meserie anume?", a adăugat Mocanu.