Evenimentul Zilei > Actualitate > Teo Trandafir, noul deputat de Berceni
Teo Trandafir, noul deputat de Berceni

Teo Trandafir, noul deputat de Berceni

Candidatul PDL a câştigat alegerile parţiale pentru Camera Deputaţilor. Rezultatele finale arată că Teo Trandafir s-a impus în faţa Lilianei Mincă, scorul fiind de 54,02% la 45,98%.

Preşedintele PDL Sector 4, Romeo Raicu, a spus că noul deputat din partea formaţiunii, Teo Trandafir, va activa în Camera Deputaţilor în Comisia de muncă şi protecţie socială. Fosta vedetă de televiziune şi-a propus să aducă modificări ale legislaţiei privind drepturile copiilor.
Prezenţa alegătorilor la urne, ieri, a fost extrem de redusă. Doar 14,65%, adică aproximativ 15.000 de alegători din Colegiul 19. Dintre aceştia, 8.154 au votat cu Teo Trandafir, iar 6.939 cu Liliana Mincă.

Lili şi Teo, show după blocurile gri din Berceni

Două doamne – Liliana Mincă şi Teo Trandafir – s-au luptat fără menajamente pentru deputăţia Bercenilor. O încleştare dură a sacoşelor cu pui, făină şi conserve. Dusă în fiecare bucătărie, palier sau scară de bloc de pe raza cartierului bucureştean. Acuzaţiile grave – de la mită electorală până la vandalism – au împănat campania chiar şi în ziua votului.

Tensiunea politică a fost atât de ridicată încât, dacă, în final, cele două candidate ar fi ajuns la un acord asupra unei dezbateri televizate, orice ar fi fost posibil.

„Oameni ai PDL plătesc cu 50-100 de lei voturile pe străzile Coştila şi Uioara”, a reclamat stafful candidatei Alianţei PSD-PC, chemând „Antena 3 şi MAI să-şi facă datoria”.

Cristian Preda, purtătorul de cuvânt al democrat-liberalei Teo Trandafir, a replicat prompt: „Autobuze ale Lilianei Mincă cu votanţi din Colegiul 19 sunt plimbate în excursii la Ruse, în Bulgaria, pentru ca, la întoarcere, oamenii să fie duşi la vot”.

Durităţi – ca între doamne

Aşa a arătat toată „campania ca între doamne”, după cum a caracterizat-o candidata PSDPC. Liliana Mincă tocmai făcuse „lista pomenilor electorale ale PDL: pui, făină, arpacaş, vin, prosoape flauşate”.

Acuzaţia a fost doar răspunsul la ofensiva reprezentanţilor candidatei PDL, Teo Trandafir. Aceştia reclamaseră distribuirea de „pungi inscripţionate cu numele candidatei PSD-PC, care conţin fluturaşi electorali, o conservă cu ananas, având greutatea de trei kilograme (care expiră peste o lună de zile) şi o sticlă de plastic de doi litri, neetichetată, care conţine vin”.

„Avertizăm populaţia că aceste produse, cu termen de valabilitate redus şi fără surse clare de provenienţă, pot reprezenta o sursă de îmbolnăvire”, s-a arătat îngrijorat stafful PDL.

Cu sufletul furat

Ca o coincidenţă, ambele candidate au avut bannere şi sloganuri asemănătoare. „Liliana Mincă a furat culoarea Teodorei Trandafir”, a susţinut stafful PDL cu referire la faptul că şi afişele candidatul PSD-PC erau pe fond verde.

„Au furat fără jenă şi sloganul lui Teo Trandafir, «Mai mult suflet»”, au continuat democrat- liberalii. Sloganul Lilianei Mincă era: „Cu mult suflet”.

De la furt, acuzaţiile au ajuns la vandalism. Reprezentanţii PDL au acuzat „vandalizarea prin folosirea de sticle de vopsea roşie” a sediului de campanie.

Au furat culoarea Teodorei Trandafir. Au furat fără jenă şi sloganul, «Mai mult suflet».”
CRISTIAN PREDA, purtătorul de cuvânt al candidatei PDL Teodora Trandafir

LA VOT ÎN BERCENI


Absenteismul scumpeşte fiecare vot

„Observatorii noştri în secţiile de votare din zona Colegiului 19 nu au semnalat incidente majore”, ne-a declarat ieri Cristian Pârvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia.

El a invocat un singur caz discutabil: Autoritatea Electorală Permanentă, care testează un proiect- pilot de informatizare a secţiilor de votare, a identificat o persoană care ar fi votat, deşi susţinea contrariul.

„E vorba de o persoană în vârstă. Pe calculator apărea că ar fi votat, dar ea susţinea că nu şi nu avea autocolant. Rămâne de văzut dacă a fost o greşeală de înregistrare sau o încercare de vot dublu”, a spus Pârvulescu.

Pe de altă parte, el susţine că, dacă discutăm despre cumpărarea de voturi, aceasta se petrece de multe ori înainte de ziua votului.

„Rămâne să vedem dacă imaginile pe care le-ar fi filmat o televiziune există şi despre ce este vorba. Însă, având în vedere prezenţa redusă, fiecare vot contează, iar obişnuinţele deja formate de a cumpăra voturi vor fi folosite în continuare. Mă refer la ambele partide”, spune Pârvulescu.

El are şi o explicaţie pentru tensiunea din ambele tabere: miza depăşeşte graniţele colegiului. PDL nu îşi permite să mai piardă o bătălie în Capitală, în timp ce primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, duce „o bătălie de prestigiu”: „Victoria sau înfrângerea vor fi trecute în palmaresul său”.

Pârvulescu adaugă că, prin acuzaţiile de fraudă, este posibil să se încerce mobilizarea propriului electorat, dar s-a arătat sceptic faţă de reuşita demersului. (Romulus Georgescu)