Liga Nordului prinde puteri în guvernul Berlusconi

Liga Nordului prinde puteri în guvernul Berlusconi

Coaliţia aflată la guvernare în Italia a revendicat, ieri, victoria în alegerile regionale de duminică şi luni, în ciuda scandalurilor sexuale şi de corupţie ce au erodat popularitatea premierului Silvio Berlusconi, dar şi a ratei ridicate a şomajului, care îi nemulţumeşte pe cetăţeni, potrivit Reuters.

Alături de Poporul Libertăţii (PdL), partidul lui Berlusconi, au stat aliaţii săi din gruparea xenofobă şi federalistă Liga Nordului, care şi-au adjudecat, în premieră, două regiuni - Veneţia şi Piemont, potrivit agenţiei ANSA.

Per total, rezultatele date publicităţii arată că formaţiunile de centru-dreapta din guvern au câştigat şase din 13 regiuni, dintre care patru controlate anterior de opoziţia de stânga.

Învinsă în nord, stânga îşi păstrează astfel doar şapte dintre fiefurile sale, în centrul şi sudul ţării. În pofida înfrângerilor, oficialii principalei grupări de opoziţie, Partidul Democrat, au ţinut să evidenţieze că, la nivelul întregii ţări, au redus diferenţa care îi separă de PdL la mai puţin de un punct procentual.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Oamenii vor federalism”

Rezultatele bune obţinute de Liga Nordului îi vor întări acesteia poziţia în guvern, spun comentatorii italieni, care se aşteaptă ca gruparea să solicite premierului Berlusconi încă un post de ministru.

Şeful Ligi Nordului, Umberto Bossi, a anunţat ieri că va presa pentru implementarea de reforme care să ofere autonomie fiscală. „Oamenii vor federalism şi îl vom oferi rapid”, a spus Bossi, care doreşte ca nordul bogat al ţării să nu mai susţină regiunile sărace din sud.

Victoria în cele două regiuni nu face decât să confirme popularitatea câştigată în ultimii ani. Teme cu priză la electorat, precum limitarea imigraţiei şi combaterea infracţiunilor comise de străini, au adus Ligii Nordului rezultate bune la alegerile generale din 2008 (8,3%) şi la cele europene din 2009 (10,2%).