Liber la zbor, dar cu avioane la sol

Liber la zbor, dar cu avioane la sol

După indiciile hărţilor şi zborurile-test desfăşurate în zonele de risc, autorităţile române au redeschis aeroporturile. Restricţii continuă să fie în alte ţări.

Traficul aerian a fost reluat de astăzi pe toate aeroporturile ţării, au anunţat autorităţile din aviaţie. Multe aeronave vor rămâne însă la sol din cauza restricţiilor din alte state europene. „Testele efectuate de companiile româneşti au indicat că nu mai există pericole deasupra României, aşa că vom opera pe toate aeroporturile.

Programul curselor depinde însă de ceea ce se întâmplă în alte părţi”, a afirmat secretarul de stat pentru aviaţie, Marin Anton. Zboruri-test au existat în mai multe ţări şi peste tot rezultatele au fost pozitive. În acest context, Asociaţia transportatorilor aerieni (IATA) a cerut redeschiderea treptată a spaţiului aerian european, închis parţial din cauza norului de cenuşă vulcanică, transmite Reuters.

„Impactul economic asupra aviaţiei este mai mare decât cel al atentatelor de la 11 septembrie din Statele Unite, când traficul aerian a fost oprit timp de trei zile”, a declarat şeful IATA, Giovanni Bisignani.

UE ia în calcul acordarea de ajutoare companiilor aeriene

Uniunea Europeană ia în calcul autorizarea statelor membre pentru acordarea de ajutoare financiare companiilor aeriene afectate de restricţiile de zbor impuse după erupţia vulcanului din Islanda. Operatorii aerieni vor obţine însă aceste ajutoare doar „în circumstanţe excepţionale”, a subliniat comisarul pentru Concurenţă, Joaquin Almunia, citat de AFP.

„Statele membre vor trebui să demonstreze necesitatea acestui ajutor” şi să se asigure că fondurile nu vor reprezenta un sprijin excesiv în raport cu operatorii concurenţi, a adăugat oficialul european. Doar 30 la sută dintre cursele aeriene programate ieri în Europa, din media zilnică de 28.000, au fost asigurate, potrivit Eurocontrol.

Comisarul european pentru Transporturi, Siim Kallas, a subliniat că nu se poate face niciun compromis în privinţa securităţii pasagerilor. Costurile restricţiilor de zbor au fost apreciate de IATA la circa 200 de milioane de dolari pe zi. Începând de joi, în întreaga Europă au fost anulate circa 63.000 de zboruri, milioane de pasageri fiind astfel blocaţi la sol. 

Pasagerii, sfătuiţi să sune înainte să plece de acasă

Pasagerii care ar urma să se îmbarce astăzi sunt sfătuiţi de către autorităţi să sune la compania aeriană de la care au cumpărat bilet, înainte de a merge la aeroport. Astfel ar evita aglomeraţiile şi n-ar avea surpriza să constate, încărcaţi de bagaje, că nu pot ajunge la destinaţia dorită din cauza restricţiilor impuse în zona respectivă. (A contribuit Paul Ciocoiu)

Ne puteți urmări și pe Google News