Evenimentul Zilei > International > Liber la dublă cetăţenie pentru ungurii din România
Liber la dublă cetăţenie pentru ungurii din România

Liber la dublă cetăţenie pentru ungurii din România

Parlamentul de la Budapesta a adoptat astăzi o lege controversată care le dă posibilitatea maghiarilor minoritari să obţină naţionalitatea ungară, lucru denunţat de Slovacia, unde locuieşte o importantă comunitate de maghiari, relatează AFP.

Decizia a fost luată cu o majoritate zdrobitoare: 344 de deputaţi au votat pentru şi doar trei împotrivă, iar cinci au fost absenţi.
Partidul de dreapta Fidesz, care a câştigat alegerile legislative luna trecută şi dispune de o majoritate de două treimi în Parlament necesară pentru a modifica constituţia, speră ca legea să intre în vigoare în mod simbolic pe 20 august, când Ungaria îşi sărbătoreşte ziua naţională. 
Dublă cetăţenie, peste 6 luni
Însă legea se va aplica abia începând cu 1 ianuarie 2011.
Ungurii care locuiesc în alte ţări trebuie să-şi depună un dosar ca să obţinuă naţionalitate ungară, însă nu vor avea şi drept de vot în ţara de origine.
Măsura îi vizează pe cei aproximativ 3,5 milioane de unguri care trăiesc în ţările vecine, majoritatea în România şi Slovacia, dar şi în Serbia, Croaţia, Ucraina şi Austria.
În Slovacia ei reprezintă aproape 10% dintre cei 5,4 milioane de locuitori.
"Dacă Ungaria votează această lege, Slovacia va trata decizia ca pe o ameninţare la adresa securităţii sale", a fost reacţia dură a premierului slovac Robert Fico, citat de AFP.
În Slovacia este posibilă obţinerea dublei cetăţenii.
Fico a promis la începutul săptămânii un răspuns rapid şi ferm: "Dacă Parlamentul maghiar adoptă legea, Slovaciaîşi va modifica legea privind naţionalitatea, astfel încât ungurii minoritari să piardă naţionalitatea slovacă dacă o obţin pe cea ungară".
Iniţioativa Fidesz n-a stârnit atâtea critici în Serbia şi România, notează France Presse.