Liber de Rusalii, la pachet cu Sf. Maria

Liber de Rusalii, la pachet cu Sf. Maria

Băsescu cere parlamentului să dea liber poporului şi de ziua soţiei sale şi a Marinei, blocând totodată minivacanţa din ziua alegerilor.

Pentru a întoarce în parlament o lege care riscă să compromită prezenţa la vot în turul doi al localelor, preşedintele Traian Băsescu a precizat că şi-ar dori nu doar una, ci două minivacanţe în plus cu ocazia unor sărbători religioase.

După ce a respins, fără să anunţe public, o modificare a Codului Muncii prin care prima şi a doua zi de Rusalii ar fi fost libere, Băsescu a oferit parlamentului drept justificare faptul că, „pentru păstrarea coerenţei legislative“, ar trebui inclusă între sărbătorile legale şi Adormirea Maicii Domnului. Această zi, de 15 august, coincide totodată cu Ziua Marinei, dar şi cu onomastica soţiei preşedintelui, Maria Băsescu. Motivaţia oficială, pretext populist

„Aceasta este o sărbătoare declarată legal nelucrătoare în zece ţări europene“, îşi argumentează preşedintele decizia de a respinge legea în forma iniţială. Prin excepţie faţă de practicile de comunicare de la Palatul Cotroceni, cererea sa de reexaminare a fost trecută sub tăcere de preşedinţie, deşi şeful statului a semnat-o încă de pe 11 aprilie, fiind publicată ulterior doar de Senat, pe pagina de internet.

Ne puteți urmări și pe Google News

Motivaţia şefului statului este considerată de politicieni strict populistă, de natură să justifice doar formal amânarea minivacanţei de Rusalii, care ar fi tentat o parte a electoratului urban să nu vină la urne. Anul acesta, Rusaliile coincid cu turul doi al localelor fixat pe 15 iunie. Odată acceptată ca nelucrătoare şi ziua următoare, de 16 iunie, românii ar fi putut intra într-o minivacanţă, chiar în perioada decisivă pentru alegerea primarilor. Rundele electorale anterioare au arătat că electoratul urban, cu putere financiară medie şi mare, este diputat în special între PDL şi PNL. Geoană: „E o decizie în interesul PDL“

„E clar că Traian Băsescu ia decizii în interesul electoral al PDL“, consideră liderul PSD, Mircea Geoană, care susţine că partidul său va face tot posibilul ca legea să fie adoptată până la Rusalii. Argumentul expus de Băsescu în cererea de reexaminare este văzut de liberalul Bogdan Olteanu ca unul strict populist.

„Constat că preşedintele reuşeşte să fie mai populist decât parlamentul. Singurul efect concret al cererii sale este că anul acesta românii nu vor avea liber de Rusalii, pentru că nu cred că parlamentul va avea timp să parcurgă toate etapele reexaminării“, explică Olteanu.

În tabăra criticilor se situează şi PRM. „Sub un pretext de bun samaritean, Băsescu face o acţiune anticreş tină pentru că duce la împiedicarea poporului să sărbătorească o altă mare zi creştină, Rusaliile“, crede vicepreş edintele PRM, Lucian Bolcaş. „Nu înţeleg ce se poate reexamina“, s-a declarat nedumerit şi principalul iniţiator al proiectului, PDL-istul Gheorghe David. (Au contribuit Andi Manciu şi Romulus Georgescu)

Citiţi şi: Băsescu a pus cruce vacanţei de Rusalii