Li şi Xi, prinţii Chinei

Li şi Xi, prinţii Chinei

Favoriţii preşedintelui Hu Jintao au fost aleşi în Biroul Politic al PCC, având calea deschisă spre preluarea puterii.

Liderul chinez Hu Jintao a fost reales ieri pentru un al doilea mandat de cinci ani ca secretargeneral al Partidului Comunist Chinez, moment care, în mod paradoxal, a declanşat şi cursa pentru succesiunea sa.

La o zi după încheierea Congresului PCC, ieri au avut loc la Beijing alegerile pentru noua structură de conducere a partidului, prilej cu care Hu şi-a promovat preferaţii în Biroul Politic. Cum, în 2012, la viitorul congres, o bună parte dintre bătrânii ce alcătuiesc vechea gardă se vor retrage din Biroul Politic, analiştii sunt de părere că „delfinii“ proaspăt promovaţi vor fi cei care îşi vor disputa moştenirea lui Hu Jintao (64 de ani), care nu mai poate candida pentru un al treilea mandat. Copiii Revoluţiei Culturale Protejaţii lui Hu Jintao sunt Xi Jinping (54 de ani), secretarul de partid din metropola Shanghai, şi Li Keqiang (52 de ani), conducătorul provinciei industriale Liaoning. Primul provine din facţiunea „prinţilor roşii“, cum se numesc copiii de demnitari, în timp ce Li a fost promovat din structurile Tineretului Comunist.

Deşi provin din medii diferite, ambii au experimentat, ca adolescenţi, ororile Revoluţiei Culturale. Xi avea 13 ani la începutul Revoluţiei Culturale a lui Mao, iar Li - abia 11. La fel ca alte milioane de tineri chinezi, după 1968, ambii au fost trimişi la ţară „să ia contact cu masele“, cum se spunea pe vremea aceea. Cu toate acestea, în timp ce foarte mulţi dintre „tinerii educaţi“, aşa-zişii „zhiqing“, au avut mari dificultăţi în a se întoarce la oraş, Xi şi Li au revenit destul de rapid la casele lor. Această generaţie a „tinerilor educaţi“ a fost profund marcată de această experienţă ieşită din comun, relevă AFP, citând opinia sinologului francez Michel Bonnin. „Pentru cei care au cunoscut libertatea, fie ea şi manipulată, din vremea Revoluţiei Culturale, apoi viaţa la ţară, pentru cei care au avut dubii profunde privind sistemul (...) va fi greu să se adapteze la «ortodoxia» politică, aşa cum o face Hu Jintao“, consideră Bonnin. Unul dintre scenariile care circulă în aceste zile la Beijing este că, în 2012, Xi va deveni liderul partidului, iar Li va prelua şefia guvernului. „Dacă unii cred că problema succesiunii este deja reglată, se înşală, e prea devreme“, apreciază Cheng Li, specialist de politică chineză la Institutul Brookings din Washington. Dacă Deng Xiaoping a putut să traseze ascensiunea lui Hu Jintao şi să-l aleagă drept viitor şef al partidului, actualul lider de la Beijing nu are autoritatea necesară pentru a-şi impune succesorul dorit.

XI JINPING Cunoscut pentru politica sa liberală, atitudinea intransigentă în problema corupţiei şi interesul pentru promovarea de reforme politico-economice. Liderul comunist de la Shanghai a reuşit să impresioneze mulţi demnitari străini cu pragmatismul său şi stilul deschis de a vorbi. A studiat ingineria chimică la Beijing.

LI KEQIANG Este diplomat în drept şi economie. Colaborează cu Hu Jintao din 1982, pe când erau ambii la Tineretul Comunist. Şi-a dovedit calităţile de manager transformând regiunea Henan într-o zonă foarte atractivă pentru investitori. Este cunoscut ca un tip care nu se jenează să-şi spună părerea.

Ne puteți urmări și pe Google News