Leul, aproape de un nou minim istoric față de euro și la minim față de dolarul american

Leul, aproape de un nou minim istoric față de euro și la minim față de dolarul american

La o săptămână de la minimul istoric înregistrat de leu față de euro, de 4,4662 lei, moneda națională se apropie de acest nivel.

Banca Națională a României (BNR) a cotat, astăzi, moneda europeană la un curs de 4,4652 lei, moneda națională depreciindu-se semnificativ față de ieri, când un euro valora 4,4616 lei.

Leul s-a depreciat și în raport cu dolarul american. Astfel, un dolar SUA a fost cotat astăzi de BNR la 3,5939 lei, câștigând aproape un ban față de ieri și marcând un nou maxim istoric, după cel înregistrat ieri. Astfel, ieri, un dolar a fost cotat de BNR la 3,5864 lei, stabilind un record.

Dolarul american se apreciază față de leu pe fondul deprecierii monedei europene față de cea americană. Analiștii spun că dolarul ar putea ajunge chiar și la 3,7 lei, dacă Grecia ar ajunge să iasă din zona euro.

Se scumpesc și creditele în franci

Vești proaste și pentru românii care au credite în franci elvețieni. Moneda Elveției s-a apreciat față de leu de la 3,7147 lei, cotația de ieri, până la 3,7159 lei, cea de astăzi.

Și gramul de aur a câștigat teren, ajungând la 181,1831 lei, față de cotația de ieri de 178,5840 lei.

De ce se depreciază leul

Moneda națională urmează trendul de depreciere, în rând cu monedele din regiune, lovite de incertitudinile care planează asupra Uniunii Europene din cauza crizei din Grecia și, mai nou, din Spania.

Costurile de împrumut ale Spaniei au crescut aproape de un nivel record. Economiştii şi analiştii se întreabă cât va mai rezista Spania înainte să ceară un ajutor internaţional pentru băncile sale, după ce ieri costurile de creditare au ajuns aproape de nivelul record de 6,8% înregistrat în 25 noiembrie 2011, transmit AP şi MarketWatch.

Randamentul pentru obligaţiunile guvernamentale spaniole pe zece ani a urcat la 6,652%, aproape de nivelul de 7%, considerat nesustenabil pe termen lung, în timp ce Italia a trebuit să plătească un randament de 6,05% pentru bondurile emise ieri.

Spania se află în situația de a găsi finanțare pentru racapitalizarea instituției financiare Bankia, după ce a naționalizat-o. Comisia Europeană așteaptă un plan de bătaie care să vizeze, de preferat, bani de pe piața internă, nu de la instituțiile europene.

CITIȚI ȘI:

  • Barclays Capital: leul va continua să se deprecieze 
  • Maxim istoric pentru dolar. Moneda americană ar putea trece de 3,7 lei
  • NOU MINIM pentru leu. Dealer: "Dacă Grecia renunţă la euro, avem un nou Lehman Brothers". Ce face BNR
  • Comisia Europeană: Spanioli, salvați-vă singuri băncile cu probleme

Ne puteți urmări și pe Google News