Proiectul Ministerului Sanatatii care urmareste imbunatatirea painii cu fier si acid folic imparte lumea medicala in doua categorii.
Unii doctori spun ca aceasta masura este abuziva, consumul de fier si acid folic fiind contraindicat pacientilor cu cancer, talasemii (boli ale sangelui) ori hepatite, altii cred ca proiectul va rezolva problema anemiilor de care sufera aproximativ 30a din populatia Romaniei.
Fierul - contraindicat obezilor si hepaticilor
Medicii care se opun acestui proiect sustin ca fortifierea painii cu fier este o practica invechita, care nu se mai aplica nicaieri in Europa, mai ales in conditiile in care populatia isi poate trata anemiile cauzate de lipsa fierului cu ajutorul suplimentelor. „Populatia afectata de anemii este cea a varstelor mici si a gravidelor. Este inutila foritifierea universala a fainurilor - un proiect in contradictie cu timpurile in care traim”, este de parere profesorul Constantin Ionescu Targoviste, medic la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice din Bucuresti.
Nutritionistul aminteste ca fierul nu este recomandat persoanelor supraponderale ori celor obeze, reprezentate de jumatate din populatia adulta. Mai mult, adauga specialistul, aceste microlemente s-au dovedit nocive in afectiuni precum hepatita cu virus C ori talasemie. In cancere, acidul folic poate stimula cresterea tumorilor.
„Nicaieri in Europa aceasta practica nu mai functioneaza! Romania priveste acum spre Europa si se afla cu spatele catre Asia si Africa”, a mai spus profesorul Targoviste.
Alti medici spun, in schimb, ca dozele de fier si acid folic ce se vor adauga in paine vor fi unele „firesti”, incapabile sa faca rau populatiei. „Mai mult de jumatate dintre romani prefera painea alba, cea mai saraca in principii nutritive. Painea va fi practic adusa la nivelul nutritiv pe care l-a avut inainte de procesare”, explica medicul Rodica Segal de la Fundatia pentru o Alimentatie Sanatoasa.
Morarii ar trebui sa investeasca mii de euro
Daca medicii n-au reusit sa ajunga la o concluzie in privinta riscurilor pe care le-ar putea avea amestecarea fainii cu acid folic si fier, reprezentantii industriei de morarit si panificatie sustin ca aceasta masura le va aduce numai necazuri. „Din cele 3.400 de mori cate exista in Romania, doar 20-30 isi vor putea adapta tehnologia dupa noile reguli. Nu poti sa omogenizezi oricum cateva grame de fier si acid folic in faina, ai nevoie de tehnologie moderna”, se arata nemultumit Aurel Popescu, presedintele Rompan. Presedintele Rompan sustine ca investitiile pe care ar trebui sa le faca fiecare unitate de morarit ar putea ajunge si la peste 10.000 de euro.