Partidul Vlaams Belang rămâne primul partid din Flandra în termeni de intenții de vot, cu 28%, adică un progres infim față de luna decembrie 2019 (+0,7 puncte). În Valonia, Partidul Socialist (PS) recâștigă unele zone, în timp ce Ecologiștii pierd locul al treilea în fața celor de la PTB (Partidul Muncii) – indică rezultatele Marelui Barometru realizat de Le Soir-RTL-TVI-Ipsos-Het Laatste Nieuws-VT și publicat sâmbătă 14 martie. La Bruxelles, socialiștii sunt pe primul loc, la mică distanță de Ecolo-Verzi.

În regiunea Valonia, Partidul Socialist rămâne în frunte și câștigă, potrivit acestui sondaj, 1,7 puncte comparativ cu barometrul precedent publicat în luna decembrie (25,5% din intențiile de vot, față de 23,8%). Mișcarea Reformatoare (MR) își păstrează locul al doilea, cu 19,6% din intențiile de vot (20,5% în decembrie).

PTB, aflat în creștere, depășește partidul Ecolo și ocupă locul al treilea. Partidul Marxist afișează și el 18,6% din intențiile de vot (+2,1 puncte), iar Verzii 15,5% (-1,7 puncte raportat la luna decembrie). Centrul Democrat-Umanist (cdH) își continuă scăderea cu 7,5% din intențiile de vot. Democrat-Federaliștii Independenți (DéFI) depășesc cu puțin pragul electoral, cu 5,1%.

La Bruxelles, Partidul Socialist (PS) depășește cu puțin formațiunea Ecolo-Groen. Socialiștii se bucură de 20,5% din intențiile de vot din capitală, față de 20,3% pentru Verzi. Urmează MR (17,6%), PTB (12,2%), DéFi (10%) și Centrul Democrat-Umanist (cdH), care trece sub pragul celor 5% (3,8%).

Cu 28% din intențiile de vot, Vlaams Belang își confirmă poziția de prim partid, deja obținută în septembrie, cu ocazia precedentului „Mare barometru”. Acesta defilează în fruntea plutonului, în fața formațiunii Noua Alianță Flamandă (N-VA), cotată cu 20,7% și care este în scădere (-1,4 puncte). Pe locul al treilea, cu 11,7% din intențiile de vot, CD&V rămâne pe locul al treilea (+0,3 puncte). Urmează Open Vld, în creștere ușoară (10,3%, +0,4 puncte), urmat de Partidul Socialist Flamand (sp.a) (9,6%), de PVDA-PTB (9,3%) și de Groen (8,8%).

 

Singurele două coaliții posibile

 

Potrivit cotidianului Le Soir, există doar două formule de coaliție  posibile pornind de la aceste intenții de vot. O coaliție „Vivaldi”, care îi asociază pe socialiști, liberali, verzi și pe creștin-democrații flamanzi (CD&V), ar dispune de 80 locuri, adică cu 7 mai puțin decât la alegerile din mai anul trecut, singura alternativă fiind o coaliție ce asociază PS și N-VA.

Acest sondaj a fost realizat între 4 și 9 martie pe un lot de 2.463 de respondenți. Interviurile au avut loc on line, iar rata de eroare a fost de +/-3,1 în Wallonie, +/-3,2 în Flandra și de +/-4,3 la Bruxelles.

Sursa

Traducerea: Ruxandra Lambru – RADOR