Laszlo Borbely, în vizorul DNA pentru trafic de influenţă

Laszlo Borbely, în vizorul DNA pentru trafic de influenţă

Procurorii DNA au sigilat și au intrat astăzi într-un apartament al soacrei ministrului Mediului şi Pădurilor Laszlo Borbely. Numele lui Laszlo Borbely apare într-un dosar DNA Oradea cu privire la trafic de influență în favoarea unei societăți comerciale din Satu Mare. Ministrul a venit azi la Guvern unde a discutat cu premierul Emil Boc și vicepremierul Marko Bela.

Într-un articol publicat ieri de EVZ se menţiona faptul că unul dintre consilierii ministrului mediului Laszlo Borbely este urmărit penal de DNA pentru complicitate la cumpărarea de influenţă. Apartamentul care face obiectul percheziţiei a fost renovat de către un afacerist, în schimbul obţinerii de contracte de la Apele Române, anunţă DNA. Martor: Ministrul Borbely a verificat lucrarile de renovare. UPTDATE 23.30 Ilie Gheorghe, administratorul blocului, a povestit intr-un interviu pentru Hotnews.ro că apartamentul a aparținut lui Covacs Pall și că la începutul anului apartamentul a fost achiziționat de Vincze Maria. 

Acesta a povestit că l-a vazut personal o dată pe ministrul Laszlo Borbely intrând în blocul în care firma din Satu Mare realiza lucrarile de renovare și că l-a vazut discutând cu șeful echipei de muncitori care realiza lucrările. Administratorul a declarat ca șeful echipei de muncitor i-a spus ca ministrul Borbely ar fi vizitat apartamentul de mai multe ori. "Nu au spus pentru cine sunt renovarile. Eu o singură dată l-am vazut pe domnul ministru Borbely intrând in bloc. Eram în holul blocului cu maestrul care a dorit să mă recomande, dar ministrul nu s-a oprit. Eu personal doar o singură dată l-am vazut. A fost la jumatatea lui mai. Eu l-am întrebat pe băiatul responsabil cu lucrările și mi-a spus că domnul ministru a mai fost în bloc pentru că dorea să vadă cum se lucrează, ce materiale se pun, că sunt aduse din Ungaria, că sunt nemțești" a declarat administratorul Ilie Gheorghe. Ce zice ministrul "Ceea ce se spune în comunicatul DNA este nefondat. Alte aspecte nu comentez. Justiţia este liberă şi trebuie lăsată să îşi facă treaba. Nu am niciun fel de implicare în această problemă", a precizat, pentru AGERPRES, Laszlo Borbely.

Întrebat de venirea sa la Guvern fără ştirea presei, oficialul a răspuns: 'Nu sunt genul de om care să se ascundă de presă. Am fost plecat din ţară la consiliul informal de mediu din Polonia şi am aflat acolo din presă, ca toată lumea, ce se întâmpla aici'.

Ne puteți urmări și pe Google News

Laszlo Borbely a confirmat că a vorbit cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi cu vicepremierul Marko Bela, la Palatul Victoria, dar nu a oferit detalii despre această întâlnire. UPDATE 17.20. Ministrul mediului a plecat de la Guvern, după ce a discutat mai bine de o oră cu liderii UDMR, Kelemen Hunor și Marko Bela, și cu premierul Emil Boc. Acesta a precizat, după ce a ieșit din Palatul Victoria, că nu are nicio implicare în acest caz, despre care a aflat din presă, și consideră că ceea ceea ce susține DNA este nefondat. UPDATE 16.15. Ministrul Mediului a venit la Guvern. Potrivit unor surse guvernamentale, Laszlo Borbely a venit ca să-l lămurească pe premierul Emil Boc că nu are nici o legătură cu scandalul declanșat ieri. Înainte de a se duce în biroul premierului, ministrul Mediului s-a dus și a vorbit cu vicepremierul Marko Bela. La Guvern a sosit și liderul UDRM, Kelemen Hunor, care a avut o discuție cu Marko  Bela, iar la această oră discută cu premierul Emil Boc și cu ministrul Mediului. Laszlo Borbely a revenit în țară în decursul zilei de azi, fiind plecat într-o vizită oficială în Polonia. DNA face percheziții în apartamentul de pe Calea Victoriei Apartamentul în care se fac percheziţii este situat pe Calea Victoriei, din Bucureşti, este locuit de soacra ministrului Borbely. Vecinii au declarat că locuinţa a fost renovată în urmă cu câteva săptămâni, timp în care a rămas nelocuită.

Procurorii DNA au sigilat apartamentul soacrei lui Laszlo Borbely încă de aseară, dar nu au putut intra nici până la această oră, întrucât nu au găsit persoana care să le permită accesul în locuinţă.

Premierul Boc nu a fost informat oficial Premierul Emil Boc a declarat ieri că nu a primit nicio înştiinţare de la Direcţia Naţională Anticorupţie privind vreo acuzaţie oficială împotriva ministrului Mediului, Laszlo Borbely, acesta fiind în continuare membru cu drepturi depline al Guvernului.

"Ca prim-ministru, şef al Guvernului, nu am primit nicio solicitare, înştiinţare oficială privind acuzaţii oficiale aduse ministrului Laszlo Borbely. În acest moment, ministrul Borbely este membru cu drepturi depline al Cabinetului", a afirmat Emil Boc aseară, într-o intervenţie telefonică la RealitateaTV.

Lucrări de renovare în valoare de 20.000 de euro

"În cursul anului 2011, învinuitul Ciocan Ioan, în calitate de reprezentant legal al firmei SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, prin intermediul învinuitului Szepessy Szabolcs, consilier personal al ministrului Mediului şi Pădurilor, a cumpărat influenţa numitului Borbely Laszlo, ministru al Mediului şi Pădurilor, prin efectuarea în folosul acestuia de lucrări de amenajare a unui apartament, lucrări în valoare de aproximativ 20.000 de euro, pe cheltuiala societăţii sale. Lucrările au fost realizate în scopul obţinerii, prin intermediul influenţei de care se bucură ministrul Mediului şi Pădurilor, de contracte cu Administraţia Naţională Apele Române, instituţie aflată în coordonarea acestui minister", se precizează într-un Comunicat remis de către DNA, către Evenimentul zilei.

Două persoane, urmărite penal de DNA

Până în acest moment, DNA a început urmărirea penală pe numele pe numele a două persoane. Este vorba despre Szepessy Szabolcs, consilier al ministrului mediului, acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă, şi despre Ioan Ciocan, administratorul firmei care a renovat apartamenul percheziţionat de procurorii DNA. Afaceristul este învinuit de cumpărare de influenţă.

Ministrul Mediului şi Pădurilor Laszlo Borbely participă la Consiliul Informal de mediu, organizat în Polonia. Membrul guvernului Boc nu a oferit până în acest moment un punct de vedere cu privire la ancheta DNA în care este implicat.

Declaraţia de avere a ministrului Borbely Conform documentului completat de Laszlo Borbely, depus pe 14 iunie 2011, ministrul are domiciliul în Târgu Mureş, unde are două proprietăţi: este vorba despre un teren intravilan cu o suprafaţă de 450 mp, pe numele Melindei Borbely, şi despre o casă de 150 mp, tot pe numele soţiei, care este angajată la Societatea Română de Radiodifuziune.

Ambele proprietăţi au fost cumpărate în anul 2000.

Citiţi AICI declaraţia de avere a ministrului mediului Laszlo Borbely, anchetat de DNA într-un dosar de trafic de influenţă.

Vom reveni cu amănunte CITIŢI ŞI:

  • Borbely, susţinut de UDMR. Kelemen Hunor: Simple zvonuri. Este ministru cu drepturi depline şi aşa va şi rămâne
  • Lakatos, despre scandalul Borbely: Consecinţă a rezistenţei UDMR faţă de tema reorganizării
  • Consilier al ministrului Borbely, urmărit penal pentru complicitate la cumpărarea de influenţă