Laszlo Boloni, seicul din Carpati

Tehnicianul roman de la Al Jazira a castigat dramatic Cupa Campionilor Golfului cu cateva ore inainte de Revelion.

Antrenorul roman Laszlo Bölöni a avut un final de an fantastic! El a cucerit primul trofeu cu echipa Al Jazira, din Emiratele Arabe Unite, cu doar cateva momente inainte de trecerea in 2008. Al Jazira a castigat Cupa Campionilor Golfului Persic in ultima zi a anului 2007, dupa ce a invins gruparea Al Ittifaq la capatul unui meci dramatic.

Al Ittifaq, din Arabia Saudita, castigase prima-mansa a finalei cu 2-0. Insa fotbalistii pregatiti de Laszlo Bölöni au reusit sa le faca o mare bucurie suporterilor, chiar daca prelungirile si seria de 18 lovituri de departajare i-au obligat pe fani sa sarbatoreasca trecerea in noul an pe stadion.

Goluri in ultimele secunde

Ne puteți urmări și pe Google News

Gazdele au avut un debut perfect. Tony a deschis scorul in minutul 11. Insa Loti Bölöni a avut de asteptat pana in minutul 95 golul cu care echipa sa a egalat scorul la general. Necunoscutul Salam Jumaa a izbutit un gol splendid, cu un sut direct la vinclu de la peste 25 de metri.

Astfel s-a intrat in prelungiri. Quasem a marcat in minutul 101 si gazdele se gandeau deja la trofeu. Insa soarta disputei nu fusese transata. Al Bishi a marcat pentru Al Ittifaq in minutul 120, ultimul al timpului suplimentar, dupa o eroare a portarului gazdelor. Partida s-a incheiat cu scorul de 3-1.

Regulamentul competitiei nu prevede ca golurile marcate in deplasare sunt decisive dupa intrarea in prelungiri, asa ca, la scorul general de 3-3, dupa doua manse, s-a ajuns la executarea loviturilor de departajare. Initial, oaspetii au refuzat sa participe la loteria penalty-urilor, contestand regulamentul care nu tine cont de  golul marcat in deplasare.

„A fost un meci nebun”

Al Jazira a invins cu 7-6, dupa ce ambele echipe au tras cate noua lovituri. Al Khaseef, portarul care gafase la golul oaspetilor, sporind suspansul, si-a luat revansa, devenind eroul lui Al Jazira, dupa ce a parat doua penalty-uri. Laszlo Bölöni nu a contenit cu laudele la adresa elevilor sai.

„A fost un meci nebun. In secundele de final norocul a fost de partea fiecareia dintre tabere. Le sunt recunoscator jucatorilor mei pentru efortul depus. In special lui Abdul Salam, Diyaki si Tony, care au terminat meciul, desi sufereau de dureri musculare din cauza efortului depus. Fotbalistii mei s-au aflat sub o presiune imensa, fiindca au inceput meciul de la scorul de 0-2. A fost fantastic modul in care au revenit si au castigat cupa. Cred ca acest trofeu ii va motiva sa se descurce cat mai bine in competitia interna”, a declarat Bölöni, care are un salariu de 2,2 milioane de dolari pe sezon.

Tony a fost golgheterul competitiei, cu sase reusite, in timp ce Ahamd Mubarak Dada a fost desemnat cel mai bun jucator.

Urmeaza derby-ul cu Al Wahda

Seicul Mansour Bin Zayed Al Nahyan, presedintele clubului Al Jazira si, totodata, ministrul afacerilor prezidentiale din Emiratele Arabe Unite, a dedicat succesul celorlalti seici importanti din tara. Jucatorii nu se pot bucura prea mult de al doilea trofeu din palmaresul clubului, dupa Cupa Federatiei Emiratelor Arabe Unite. Bölöni si elevii sai se afla in fata unui alt meci crucial, impotriva rivalilor de la Al Wahda, in derby-ul orasului Abu Dhabi.

COMPETITIE

Un fel de Cupa Balcanica

Tarile arabe abunda de competitii, mai ales la nivelul echipelor de club. In afara trofeelor „clasice”, exista si alte intreceri inventate de diversi emiri. Cupa Campionilor Golfului este un fel de Cupa Balcanica. La aceasta competitie participa echipe din zona Golfului Persic.

Acest trofeu a fost cucerit de doua ori si de un alt antrenor roman, Ilie Balaci: in 1997 cu Al Nasr Riad si in 1998 cu Al Hilal - ambele echipe din Arabia Saudita. Al Jazira este al treilea club din Emiratele Arabe Unite care isi trece in palmares acest trofeu, dupa Al Shabab si Al Ain. La Al Jazira, unul dintre cluburile de frunte din Emirate, au evoluat de-a lungul anilor Weah, Cocu si Cheriff Toure.