Evenimentul Zilei > Actualitate > Se lansează ziarul „Marche-România”, pentru diaspora din Italia
Se lansează ziarul „Marche-România”, pentru diaspora din Italia

Se lansează ziarul „Marche-România”, pentru diaspora din Italia

Astăzi are loc lansarea ziarului "Marche-România", primul ziar al românilor din regiunea italiană Marche. Coordonatorul proiectului, Andi Rădiu, un român implicat în viaţa comunităţii din Italia, prin numeroase proiecte şi iniţiative a considerat necesar şi un ziar pentru cei care s-au stabilit în această regiune.

Prima ediţie este publicată în 4.000 de exemplare, şi are 20 de pagini color. În paginile ziarului bilingv se află mesaje din partea ambasadorului român la Roma, Răzvan Rusu, şi al omologului său italian la Bucureşti, Mario Cospito. Academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici a adresat, la rândul său, un mesaj, cu ocazia acestei lansări.

Materialele cuprinse în acest ziar conţin interviuri, articole despre evenimente din regiune, realizări ale românilor, alături de pagini dedicate copiiilor. Cei mici vor participa la concursuri în care vor traduce, din limba română în italiană, poveşti şi creaţii româneşti. Astfel, publicaţia îşi propune să continue eforturile de promovare a culturii noastre în Italia.

Editorul ziarului este asociaţia “Democrazia e libertà”, din grupul “Marche-România”. Lansarea oficială va avea loc la ora 18.00, la sediul operativ al grupului, situat în localitatea Jesi (AN), via Garibaldi, nr.15.
evz.ro: Care este povestea din spatele ziarului “Marche-România”?
Andi Rădiu: Am avut noroc de o conjunctură favorabilă, iar aici mă refer la disponibilitatea pe care o are George Teseleanu, Consul onorific al României la Ancona precum şi la crearea unui club românesc, format din conaţionali rezidenţi în regiunea Marche-Italia. Persoane deosebite, dispuse să-şi sacrifice din timpul liber pentru a participa la acţiunile şi proiectele comunităţii româneşti.

Din perspectiva ta, de român emigrat in Italia, cât de importantă este o publicaţie a comunităţii?
Publicaţiile regionale pot fi un liant fantastic. Există, spre exemplu, “Gazeta Românească” ziarul românilor din Italia, cu distribuţie în toate localităţile. Se găseşte la toate chioşcurile de ziare şi e plin de informaţii extrem de interesante şi utile.

Noi însă vom distribui ziarul “Marche-România” prin intermediul magazinelor româneşti, a punctelor comerciale româneşti, în autocarele de pe ruta Italia-România şi, nu în ultimul rând, prin intermediul companiilor aeriene care au zboruri din Ancona. În felul acesta vom putea răspândi informaţia destul de uniform şi vom penetra acolo unde concentraţia de români este mare. Nu vom uita, desigur, bisericile sau locurile de cult unde vin constant românii.

Din ce se va finanţa acest ziar?
Pare incredibil, dar nu avem un finanţator. Fondurile pentru tipărit sunt adunate din mică publicitate pe care o avem şi din donaţiile membrilor grupului “Marche-România”. Urmează să primim răspunsuri la cererile pe care le-am făcut unor companii, firme sau persoane fizice din regiune.

Ce fel de materiale vor fi oferite cititorilor?
Nu vom scrie despre infractori, prostituate sau tot felul de găinarii pe care le găsim, de obicei, pe prima pagină în presa locală italiană. Vor promova proiectele, realizările şi evenimentele din comunitatea românească de aici, pagini cu poveştile conaţionalilor din această zonă şi interviuri cu politicienii italieni din regiune.

Am decis să realizăm o pagină de turism, în care să prezentăm locuri deosebite din Marche, dar şi din România. Cele din România vor fi scrise în italiană. La fel şi pagina de gastronomie. Am început proiecte pentru copiii românilor, cum ar fi concursuri de desene, de poezie sau traducerea de poveşti româneşti în italiană. Avem de gând să publicam chiar şi o carte cu poveşti româneşti în limba italiană. Proiecte sunt multe, puteţi citi amănunţit în paginile ziarului nostru.

Care este atitudinea autorităţilor diplomatice române faţă de acest proiect?
Am solicitat mesaje din partea celor doi ambasadori, român şi italian, şi ni s-a răspuns imediat, cu multă disponibilitate. Sper ca această disponibilitate să existe în permanenţă.

Care este mesajul pe care-l adresezi primilor cititori?
Aşa cum am scris şi în editorial, este un motiv de orgoliu pentru noi, cei din Marche. Suntem prima publicaţie regională în limba română din Italia şi cred că efectele apariţiei vor fi deosebite.

Ce poţi spune despre presă românească din Italia?
Gazeta Românească este un excelent ziar în limba română. Tratează subiecte legate de politică, probleme sociale, informaţii despre legislaţie, prezintă românii de succes din Italia şi, în plus, are distribuţie naţională foarte bună. Sper ca într-o zi să ne ridicăm şi noi la acel nivel.

Aveţi competitori?
La nivel regional, nu. Pentru că suntem primii.

Care sunt planurile de viitor cu acest ziar? Ce vă propuneţi propui?
Ne propunem să fim constanţi, să devenim chiar un săptămânal, să facem o radiografie cât mai completă a comunităţii româneşti. Şi, bineînţeles, să unim românii din zonă, să-i mobilizăm la acţiunile care se vor desfăşura mai ales la Consulatul Onorific Român de la Ancona.

Ce poţi spune despre comunitatea de români din regiunea?
Sunt mai mult de 30.000 de romani rezidenţi legal în regiune. Din păcate, până acum nu a existat o activitate de asociere bine organizată, iar prezenţa românească, desi este comunitatea de straini cea mai numeroasă, nu s-a simţit la nivel reprezentativ. Consilierii străini din primării sunt din Bangladesh, India, Maroc sau Ucraina, niciun român în schimb. Şi aici trebuie lucrat mult.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: