"Lângă noi era Valentin Ceauşescu şi nu mişca nimeni!"

"Lângă noi era Valentin Ceauşescu şi nu mişca nimeni!"

În 1989, după fuga lui Belodedici, jucătorii "roş-albaştri" au fost apăraţi de Securitate pentru că Steaua era echipa familiei Ceauşescu. Evenimentul zilei" şi grupul de investigaţii "Miliţia spirituală" v-au prezentat ieri file din dosarul de dezertor al lui Miodrag Belodedici, întocmit în 1989, când celebrul fotbalist a fugit în Iugoslavia. Evenimentul a şocat la vremea respectivă lumea fotbalului. Dumitru Dumitriu şi Ştefan Iovan ne-au dezvăluit ieri cum s-au derulat evenimentele după "evadarea" lui Belo.

Dumitru Dumitriu susţine că Valentin Ceauşescu a fost „îngerul păzitor“ al steliştilor în faţa securiştilor. „Probleme au fost, dar nu de genul «De ce l-aţi făcut să plece?» sau «De ce l-aţi scăpat?». Nu s-a lăsat cu alte măsuri, cu demiteri, fiindcă n-aveau pe cine să tragă la răspundere şi pentru ce. Belo nu fugise dintr-o deplasare cu echipa sau din altă acţiune a clubului“, a rememorat antrenorul care i-a dus pe „roş-albaştri“ de trei ori la rând în grupele Ligii Campionilor.

„Nu s-au înmulţit securiştii pe lângă echipă. Era unul singur, acelaşi tot timpul. Un tip foarte discret. N-avea ce să ne facă. Nu avea nimeni niciun motiv să fugă... Noi o duceam bine pe atunci. Mai aveam câte o primă în dolari, aveam acces imediat la maşini, pe când alţii le luau abia după vreo patru ani de aşteptare... Ce să facă securiştii? Că lângă noi era Valentin (n.r. - Ceauşescu) şi nu mişca nimeni“, a completat Dumitriu.

„Nu s-au înmulţit securiştii pe lângă echipă după fuga lui Belo. Sau poate că erau sub acoperire, printre colonei, şi nu-i cunoşteam. Pe noi nu ne-au luat la întrebări. Erau doar şedinţele de partid săptămânale, când ne spuneau să nu fugim, că în capitalism e mai rău... Vrăjelile lor“, a rememorat Ştefan Iovan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dumitru Dumitriu antrenor secund la Steaua în ’89: "Valentin e un om inteligent, îi ţinea departe de echipă. Discuta cu Iordănescu despre acest subiect. Ţin minte că au încercat să dea de Belo prin nişte cunoştinţe comune. Sperau să-l convingă să revină."

CITIŢI ŞI: Dosarul de dezertor al lui Belodedici