Lama de ras, ceasul de masă şi râşniţa, "antichităţile" din debara
- Adam Popescu
- 27 iunie 2010, 12:33
Tehnologia şi moda au mutat în cămară o parte dintre obiectele casnice folosite zi de zi.
Lăsate moştenire de comunism, o parte dintre obiectele casnice de care ne foloseam au început să dispară. În locul lor au apărut altele, electrocasnice care fac zeci de aplicaţii.
"Obiectele au şi ele o viaţă. Ceasul deşteptător e din ce în ce mai rar folosit, la fel batista sau alte accesorii care nu mai sunt în ton cu moda", e de părere sociologul Ştefan Bruno, directoul Biroului de Cercetări Sociale (BCS). Maşina de tocat, mătura sau maşina de râşnit au fost înlocuite şi au devenit pentru mulţi dintre noi simple obiecte de decor sau vechituri uitate prin debarale.
Dintre cele din prezent, ar putea dispărea tastatura şi mouse-ul, înlocuite cu touch-screenul sau întrerupătorul cu senzori.
Ceasul de masă
Zbârnâia de trezea tot blocul şi trebuia să întorci cheiţa în fiecare zi, altfel nu te mai trezea dimineaţa. Încetul cu încetul au fost înlocuite de radiourile cu ceas, iar acum cel mai bine te trezeşte alarma telefonului mobil.
"În general, cei care mai au ceasuri de masă sunt cei mai în vârstă şi foarte puţini care colecţionează. Oricum, repar mult mai puţin decât în urmă cu 15 ani. Dacă atunci aveam câte 15-20 de clienţi pe săptămână, acum dacă am 2 -3", a declarat ceasornicarul Claudiu P., absolvent al Colegiului British Horological Institute.
Lama de ras
În pachet de 10 bucăţi, popularele lame de ras Sputnik sau Astor au dispărut şi ele de pe etajeră. Odată cu acestea, bineînţeles şi aparatul. Trebuia mare atenţie şi precizie atunci când puneai lama între corpurile aparatului care se înşuruba.
Cine nu avea o minimă experienţă în arta rasului cu lama risca să-şi lase urme. Au dispărut odată cu apariţia aparatelor de unică folosinţă sau a celor cu rezervă.
Batista
Pentru bărbaţi era mare, simplă sau cu linii, iar pentru femei cu margine brodată. Se împăturea în patru, erau căutate cele din bumbac. La şcoală, era obligatorie şi se făceau celebrele controale la "unghii şi batistuţă".
A dispărut, înlocuită cu şerveţelele din hârtie. "Batista avea, pe lângă o utilitate practică, şi un rol de distincţie. Cu timpul, a început să dispară pentru că nici ţinuta de astăzi nu mai cere batistă", crede sociologul Şetefan Bruno, directorul Biroului de Cercetări Sociologice (BCS).
Maşina de tocat
Orice gospodină care se respecta avea în casă o maşină de tocat. Era primordială la gătit compoziţia pentru chifteluţe sau sarmale.
Mare bătăi de cap dădea cuţitul care trebuia ascuţit din când în când, iar cine nu avea printre cunoscuţi un meşter care lucra cu polizorul avea mari probleme la tocat carnea. În prezent, a fost înlocuită de robotul de bucătărie sau de cele electrice.
Maşina de râşnit
Pe vremea comunismului, o gospodină care îşi dorea zahăr pudră pe plăcintele poale-n brâu trebuia să aibă la îndemână o maşină de râşnit. De asemenea, era folosită şi pentru piper.
Încă mai există în magazine, însă doar pentru nostalgici sau e folosită în bucătărie ca obiect de decor.
Telefoanele fixe
Au început să dispară odată cu apariţia telefoanelor mobile. Până la apariţia celularelor, era cea mai uzuală formă de comunicare prin viu grai cu cineva de la distanţă.
Încetul cu încetul, mobilitatea telefonului a făcut din fixul de pe măsuţa din hol un simplu obiect de decor, venit la pachet cu abonamentul de cablu TV sau internet.
Husa de maşină
Se folosea de obicei atunci când şoferii trăgeau pentru mai mult timp,maşina pe dreapta. Se spunea că prelata protejează vopseaua. Toate erau însemnate, şoferii îşi scriau cu vopsea numărul maşinii. Astfel, dacă era furată, nu putea fi folosită de altcineva.
Casetofonul
A înlocuit celebrul magnetofon. Avantajul a fost că era mai accesibil ca preţ. Cine nu-şi aminteşte de casetele încâlcite şi drumurile pe la electronist pentru că nu mai derula înainte sau înapoi sau că se oprea brusc motorul.
După cele cu o singură casetă, au apărut cele cu două, pe care puteai înregistra dintr-o parte în alta. În prezent, nu mai există casetofoane pe piaţă, pentru că au dispărut casetele, înlocuite de Compact Discuri.
Mătura din paie
Era accesoriul de bază într-o gospodărie. Îţi trebuia ceva experienţă la dat cu mătura ca să o alegi pe cea mai bună din piaţă. Trebuia să fie bine legată, să nu-i curgă paiele, altfel se destrăma toată. Dacă era bună, se mătura cu ea până ajungeai la un ciot.
Mătura de paie a fost dublată de aspirator, iar apoi au început să apară cele din plastic, cu o durată de viaţă mult mai îndelungată.