Lăcomia miliardarului Dan Voiculescu zguduie USL. VEZI HARTA CANDIDATURILOR USL

Lăcomia miliardarului Dan Voiculescu zguduie USL. VEZI HARTA CANDIDATURILOR USL

PNL este principalul perdant din USL. Paritatea listelor comune de candidaţi este afectată de precedentul candidaturilor separate, lăcomia lui Voiculescu şi pragmatismul lui Ponta.

Pe ultima sută de metri a negocierii listelor de candidaţi ai USL, conservatorii au pus piciorul în prag, creând un precedent periculos pentru soliditatea alianţei. Interesaţi să-şi asigure Primăria Iaşiului, prin deputatul Tudor Ciuhodaru, liderii Dan Voiculescu şi Dan Constantin au aruncat la gunoi principiul "sacrosant" al candidaţilor comuni ai opoziţiei. La Iaşi, PC, pe de o parte, şi PSD şi PNL, pe de altă parte, vor avea candidaţi separaţi. PC a mai obţinut de la Antonescu încă şase candidaturi simbolice, pe listele comune la locale: pentru CJ Maramureş şi alte cinci primării-reşedinţă de judeţ.

În paralel, PSD şi PNL au dat uitării un alt principiu, cel al parităţii pe listele comune: liberalii au dat câte două candidaturi în schimbul dreptului de a avea proprii candidaţi pentru şefia CJ Buzău şi Primăria Galaţi.

Compromisul liberal

Ne puteți urmări și pe Google News

Deznodământul împărţirii candidaturilor pentru locale pe listele comune ale USL face ca PNL să se situeze în postura de principal perdant al acestor tratative şi trocuri. Între lăcomia conservatorului Dan Voiculescu şi pragmatismul social-democratului Victor Ponta, liberalii s-au trezit că sunt nevoiţi să cedeze mai mult decât şi-ar fi dorit pentru a păstra funcţională USL în perspectiva viitoarelor alegeri şi a-şi amplifica propriii sorţi electorali cu ajutorul logistic al partenerilor de alianţă.

Semnalul tulburărilor a fost dat încă de miercuri dimineaţă de către PC. În cadrul întâlnirii dintre liderii celor trei partide componente ale USL, conservatorul Dan Constantin i-a anunţat pe Victor Ponta şi Crin Antonescu că are mandat să nu cedeze sub nici o formă dreptul de a avea un candidat în cursa pentru scaunul de edil al Iaşiului şi că formaţiunea sa este dispusă să meargă chiar pe varainta unei candidaturi separate de USL.

Campanie anti-PSD la Antenele lui Voiculescu

Cu un scor bun în sondajele locale, promovat şi susţinut de luni întregi de Antenele lui Voiculescu pentru acest post, deputatul Tudor Ciuhodaru constituie singura speranţă a PC pentru a prinde măcar o primărie- capitală de judeţ la viitoarele alegeri.

De altfel, în ultimele luni, trustul de televiziune condus de familia Voiculescu a iniţiat o amplă campanie de discreditare a primarului în exerciţiu, socialdemocratul, Gheorghe Nichita, considerat favorit de PSD pentru un nou mandat.

Pornind de la aceste calcule, Ponta a spus "pas" pretenţiilor PC. În paralel, PNL şi-a abandonat aliatul din ACD, pentru a susţine candidatura separată a lui Nichita la Iaşi.

În schimb, Constantin a anunţat că PC cere şase locuri pe listele comune de candidaţi ale USL: unul pentru CJ Maramureş şi cinci pentru primăriile municipiilor Târgovişte, Deva, Arad, Sibiu, Piatra Neamţ. Considerate fiefuri PDL, Antonescu a cedat cu inimă uşoară pretenţiilor PC.

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat în cadrul negocierilor PNLPC. Pentru a-şi vedea atinse dezideratele pentru şefia CJ Buzău şi Primăria Galaţi, liderul PNL a fost nevoit să pluseze la masa tratativelor: câte două candidaturi pentru una singură, aruncând astfel în aer principiul parităţii pe listele USL, chiar în ziua înregistrării oficiale a acesteia de către Tribunalul Bucureşti. PSD a decis să-l sacrifice pe actual preşedinte CJ Buzău, Victor Mocanu, în schimbul candidaturilor pentru CJ Timiş şi Tulcea, şi a fost de acord să dea candidatura pentru Primăria Galaţi în schimbul obţinerii candidaturilor pentru primăriile Focşani şi Drobeta Turnu- Severin. AVANTAJ

PSD, marele câştigător al negocierilor

Social-democraţii au de ce să-şi frece mâinile satisfăcuţi. PSD va avea pe listele USL 22 de candidaţi pentru şefiile de consilii judeţene şi 21 pentru primăriile capitale de judeţ.

  • La nivel de CJ, PSD au rezervat judeţele Suceava, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Brăila, Tulcea, Ialomiţa, Constanţa, Prahova, Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt, Vâlcea, Sibiu, Gorj, Dolj, Mehedinţi, Timiş, Sălăj şi Bistriţa-Năsăud.
  • Pentru primării, PSD va desemna candidaţi în Botoşani, Iaşi, Vaslui, Focşani, Brăila, Constanţa, Slobozia, Ploieşti, Alexandria, Piteşti, Craiova, Slatina, Drobeta Turnu Severin, Târgu-Jiu, Reşiţa, Bistriţa, Târgu-Mureş, Satu Mare, Harghita şi Braşov.

<//img><//img><//img><//img>

Citiţi şi:

  • Nemulţumiri în partidul lui Dan Voiculescu: "USL va duce la moartea PC"
  • Victor Ponta şi Crin Antonescu caută baroni de sacrificiu
  • Scandal în PSD: Sondajele de jumătate de milion de euro
  • Alianţa PSD-PNL se coace în spatele lui Ponta şi Antonescu
  • Sondaje măsluite pentru liniştea lui Antonescu şi Ponta