Editura Evenimentul si Capital

LA SFAT CU PSIHIATRUL. Despre tulburarea psihotică indusă

Anamaria Ciubara, medic primar psihiatru
Autor: | | 1 Comentarii | 3494 Vizualizari

Tulburarea psihotică indusă sau folie a deux este o tulburare delirantă rară, împărtășită de două sau mai multe persoane cu legături emoționale strânse. Numai una dintre persoane suferă de o tulburare psihotică autentică: delirurile sunt induse în celelalte persoane și, de obicei, dispar când persoanele sunt separate.

Elementul esențial al tulburării psihotice induse (impărtășite, folie a deux) îl constituie o idee delirantă care apare la o persoană care se află într-o relație strânsă cu o altă persoană (denumită uneori „inductor” sau „caz primar”), care are deja o tulburare psihotică cu idei delirante proeminente. Persoana ajunge să împărtășească convingerile delirante ale cazului primar în totalitate sau în parte.

Schizofrenia este probabil cel mai frecvent diagnostic al cazului primar, însă pot fi incluse și alte diagnostice, precum tulburarea delirantă sau tulburarea bipolară cu elemente psihotice.

Conținutul convingerilor delirante induse poate fi dependent de diagnosticul cazului primar și poate include idei delirante relativ bizare (de exemplu, că o putere străină ostilă îi transmite în apartament radiații care îi provoacă indigestie și diaree), idei delirante congruente cu dispoziția (de exemplu, cazul primar va primi curând un contract pentru un film în valoare de 2 milioane dolari, permițând astfel familiei să-și cumpere o casă mult mai mare cu piscină), ori idei delirante nonbizare, caracteristice tulburării delirante (exemplu, FBI-ul înregistrează telefonul familiei și deplasările membrilor familiei, când aceștia pleacă de acasă).

De regulă, în tulburarea psihotică indusă, cazul primar este dominant în relație și, treptat, își impune sistemul delirant unei a doua persoane, inițial sănătoasă și mai pasivă. Persoanele care ajung să împărtășească convingerile delirante sunt adesea înrudite (cu cazul primar) prin legături de sânge sau căsătorie, au trăit împreună mult timp, uneori într-o izolare socială relativă. Dacă relația cu cazul primar este întreruptă, convingerile delirante ale celeilalte persoane, de regulă, diminuă și dispar. Deși cel mai frecvent este observată în relațiile a numai doi oameni, tulburarea psihotică indusă poate surveni și la un număr mai mare de persoane, în special în situațiile de familie în care un părinte este cazul primar, iar copiii, uneori în grade diferite, adoptă convingerile delirante ale părintelui. Cu excepția convingerilor delirante, în tulburarea psihotică indusă comportamentul nu este de regulă bizar sau straniu.

În 2018, Bogousslavsky J. (Montreux) face o trecere în revistă a sindroamelor neuropsihiatrice. “Halucinația non-bizară, definită ca o credință falsă, deși este foarte puțin probabilă, este principala manifestare a tulburărilor delirante, cunoscută anterior sub numele de paranoia”, afirmă Bogousslavsky în lucrarea sa. Bazându-ne pe temele predominante ale delirării, pot fi descrise 5 subtipuri principale-erotomanice, de grandoare, de gelozie, de persecuție și somatice.

Pagina 1 din 2

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI