La ce stă Zimbabwe mai bine decât Japonia

La ce stă Zimbabwe mai bine decât Japonia

Grecia şi Portugalia, deşi provoacă mari îngrijorări în zona euro, nu sunt nici pe departe cele mai îndatorate ţări din lume. O serie de state, care au cheltuit mult în anii de boom economic, se confruntă acum cu mari probleme în ceea ce priveşte datoria publică. Cea de-a treia mare economie mondială, Japonia, se află în capul listei negre a celor mai îndatorate state din lume. Ca o comparaţie, Zimbabwe, recunoscută ca una dintre cele mai sărace ţări, se află pe locul al patrulea, conform unui clasament întocmit de businessinsider.com.

1. Japonia, cea de-a treia mare economie a lumii, după SUA şi China, are cea mai mare datorie publică, de 225,8% din Produsul Intern Brut (PIB). Guvernul Japoniei s-a îndatorat încă din timpul bulei imobiliare din anii ’90. Bugetul prevede alocarea unei sume de 1.000 miliarde de dolari pentru acest scop, însă cutremurul şi tsunami care a urmat se estimează că vor genera costuri suplimentare de 300 miliarde de dolari. Agenţia de rating Standard & Poor’s a retrogradat în acest an ratingul privind datoria Japoniei. Cu toate acestea, analiştii consideră improbabilă intrarea acestei ţări în incapacitate de plată.

2. Federaţia Sfântul Cristofor şi Nevis, un mic stat din Antilele Mici, ocupă locul al doilea în ceea ce priveşte ponderea datoriei publice în PIB, situată la 196%. Ţara este dependentă de turism, sector care a fost lovit puternic de recesiune. Recent, autorităţile au înfiinţat un Departament de Gestionare a Datoriei Publice şi sunt în căutarea unei asistenţe pe plan internaţional pentru elaborarea unei strategii sustenabile de gestionare a datoriei publice. FMI şi Banca Centrală a Insulelor Caraibe de Est consideră că scăderea investiţiilor străine a fost cauzată de datoria mare a ţării.

3. Liban figurează cu o datorie publică de 150,7% din PIB. Datoria acestei ţări este în scădere, însă, cu toate acestea, jumătate din veniturile bugetare sunt folosite pentru plata dobânzilor uriaşei sale datorii publice, potrivit FMI. Pentru ca acest stat să-şi rezolve problemele, nu este suficientă o creştere economică, ci este necesară o reformă a sistemului de impozitare.

4. Zimbabwe, recunoscută drept cea mai săracă ţară din lume, cu o inflaţie galopantă, are o datorie de 149% din PIB. Cheltuielile neverificate ale preşedintelui Mugabe au adâncit datoria publică a Zimbabwe. Ministrul finanţelor din această ţară a spus că datoria este "paralizantă" şi a cerut scutire pentru o parte a datoriilor, în cadrul programului pentru ţările sărace puternic îndatorate, potrivit Reuters.

5. Grecia ocupă locul al cincilea în clasamentul mondial al ţărilor supraîndatorate cu o datorie publică în valoare de 144% din PIB. Datoria publică este în continuare cea mai mare provocare pentru Grecia. Agenţia de rating Moody’s şi-a păstrat perspectiva negativă, însă a retrogradat ratingul de credit al Greciei cu trei puncte, până la Ba1, conform Reuters. Totuşi, FMI este încrezător că Grecia va reuşi să-şi plăteasă creditele.

6. Islanda are o datorie publică de 123,8% din PIB. Economia acestei ţări a scăzut cu 3,5% în 2010 şi, dacă şi primul trimestru va fi pe roşu, ţara va înregistra încă un an de recesiune, relatează AFP. Reducerea cheltuielilor guvernamentale cu 0,5% nu a avut un efect benefic major, deoarece statul are nevoie de reforme majore pentru a-şi putea gestiona datoria.

7. Jamaica a intrat în top 10 cele mai datoare ţări cu o datorie publică de 123,2% din PIB. Povara datoriei acestei ţări a crescut între anii 1996 şi 2003, în contextul unei scăderi a sectorului financiar şi a unei secete care a afectat producţia agricolă. 55% din datoria ţării aparţie sectorului domestic. Autorităţile din Jamaica au introdus programul Schimbarea Datoriei din Jamaica care are ca scop restructurarea datoriei domestice, însă va trebui să-şi reformeze totodată politicile fiscale. Fitch şi-a menţinut calificativul B, din cauza creşterii încete şi a datoriei mari, potrivit Jamaica Observer.

8. Italia, cu o datorie publică de 118,1% din PIB, are cea mai mare datorie publică din zona euro, după Grecia. Autorităţile italiene au pus în aplicare un program de austeritate, începând cu iunie 2010, pentru a reduce cheltuielile publice. Recent, guvernatorul băncii centrale italiene a declarat că guvernul nu ar trebui să majoreze taxele şi impozitele. Probabilitatea ca Italia să ajungă în faliment este de 19,3%, estimează specialiştii.

9. Singapore are o datorie publică de 102,4% din PIB. Economia din Singapore va încetini şi în 2011, din cauza activităţii reduse de manufactură şi din cauza uşoarei slăbiri a serviciilor financiare, conform Businessweek. Deşi veniturile au crescut în 2010, anul acesta autorităţile au adus noi avantaje fiscale, care le costă 5,2 miliarde de euro. Alături de acestea, cheltuielile mari de dinaintea alegerilor probabil că vor afecta datoria publică a ţării.

10. Belgia se află pe locul al zecelea după ponderea datoriei publice în PIB, cu un procent de 98,6%. De-a lungul timpului, Belgia este cunoscută ca o ţară cu o datorie ridicată. În 1993, datoria ţării se cifra la 141% din PIB. Apoi, a scăzut şi a început să crească din nou în ultimii ani. Pe fondulo instabilităţii politice, S&P a ameninţat Belgia că îi va reduce ratingul de credit, în cazul în care nu reuşeşte să formeze un guvern până în luna iunie.

Ne puteți urmări și pe Google News