La ce s-au gândit ungurii: impozit pe aglomeraţie în Budapesta

La ce s-au gândit ungurii: impozit pe aglomeraţie în Budapesta

Localnicii şi turiştii care trec prin Budapesta vor plăti, din vara anului viitor, un impozit pe aglomeraţie, dacă vor să ajungă în centrul oraşului între anumite ore ale zilei. Este soluţia gândită de municipalitatea din ţara vecină pentru a salva de la faliment Compania de Transport din Budapesta (BKV), îngropată în datorii, scrie Portfolio.hu.

Primarul Budapestei, Istvan Tarlos, a declarat, săptămâna trecută, că introducerea acestui impozit nu este doar un zvon şi că nivelul standard de taxare ar putea fi de 400-500 de forinţi (1,35-1,69 de euro), peste nivelul avut în vedere iniţial, de 320 forinţi (1,08 euro), preţul unui bilet de metrou.

Potrivit lui Istvan Tarlos, introducerea impozitului pe aglomeraţie din vara anului 2013 ar putea părea din scurt, însă nu poate fi evitată, în condiţiile nevoii de finanţare a BKV.

Primarul Budapestei a precizat că locuitorii din centrul oraşului vor fi scutiţi de taxă. Nu se ştie încă ce se va întâmpla cu persoanele care folosesc maşini de serviciu sau cu firmele de transport care aprovizionează zona cu produse. Potrivit oficialităţilor din Budapesta, cea mai dificilă problemă este de a determina cine poate fi scutit de taxă şi cine ar trebui să plătească un impozit mai mic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lovitură la buzunar de 34 de euro

În condiţiile în care nu ar fi acordat niciun discount, o persoană care lucrează 20 de zile pe lună va trebui să scoată din buzunar circa 10.000 de forinţi (aproape 34 de euro). Costul ar creşte pentru cei care intră şi ies de mai multe ori pe zi din centrul oraşului.

Comercianţii din Budapesta susţin că noua taxă va afecta şi mall-urile din centrul oraşului. Consilul municipal se aşteaptă să colecteze din această taxă 8 miliarde de forinţi (27 milioane de euro) în a doua jumătate a anului viitor, şi 20 de miliarde de forinţi (67,5 milioane de euro) în anul 2014.

Şi alte oraşe impozitează aglomeraţia în trafic

O taxă pe aglomeraţie este plătită şi pentru a intra în centrul unor oraşe precum Londra, Stockholm, Singapore sau Milano. În general, implementarea unui asemenea impozit a redus aglomerarea în zonele vizate, însă a stârnit nemulţumirea cetăţenilor şi a firmelor.

De exemplu, londonezii care intră cu maşinile în centrul oraşului între orele 7.00 şi 18.00 în zilele de luni până vineri. Taxa, introdusă în anul 2003, este de 10 lire pe zi, iar cei care încearcă să evite plata impozitului riscă o amendă cuprinsă între 60 şi 187 de lire.