Evenimentul Zilei > Actualitate > La carte în străinătate pe bani puţini sau gratis
La carte în străinătate pe bani puţini sau gratis

La carte în străinătate pe bani puţini sau gratis

Târgul Internaţional al Universităţilor vine în acest an cu informaţii despre burse pentru românii care nu au fonduri pentru facultate.

Tinerii români care vor să studieze în străinătate pot afla informaţii despre programe de studii universitare, masterat şi doctorat, cât şi despre burse direct de la reprezentanţii instituţiilor, la Târgul Internaţional al Universităţilor 2008 (Romanian International University Fair – RIUF). Evenimentul se va desfăşura la sfârşitul săptămânii, la Teatrul Naţional din Bucureşti, şi săptămâna viitoare, la Timişoara şi la Iaşi.

O parte dintre universităţile prezente oferă burse celor care nu pot să-şi plătească singuri studiile. Pentru Danemarca, spre exemplu, şcolarizarea – aproximativ 10.000 de euro pe an – este finanţată de guvern. Unele universităţi britanice, precum cea din Coventry, au burse care acoperă 50% din costurile de cazare şi masă în campus.

De asemenea, studenţii care aplică pentru Germania sau Olanda pot obţine acces la finanţări prin agenţii guvernamentale. „Bursele reprezintă cea mai mare noutate a acestei ediţii a RIUF. Din 2008, tinerilor români li se aplică acelaşi regim de taxe ca şi celor din alte ţări europene. Aceştia au acces, totodată, la împrumuturi din partea guvernelor şi la alte forme de finanţare“, precizează Alexandru Ghiţă, organizatorul târgului.

Universităţi din 15 ţări

În acelaşi timp, elevii şi studenţii vor afla care sunt termenele-limită pentru programele de bursă, ce vor învăţa acolo şi ce oportunităţi au să-şi găsească de lucru în domeniu, după absolvire. De asemenea, vor putea participa la seminarii, prezentări, sesiuni de informare, conferinţe şi dezbateri. Aproximativ 110 universităţi din 15 ţări vor fi reprezentate la evenimentul organizat pe 15 şi 16 martie, la Bucureşti, printre care se numără „Cesar Ritz“ Colleges din Elveţia, CEU Business School din Ungaria, University of Kent din Marea Britanie şi University of Amsterdam din Olanda.

Pe lângă acest târg, în acest an vor fi şi două ediţii regionale. Una se va desfăşura la Timişoara, pe 19 martie – unde vor fi prezente 50 de instituţii, iar alta, organizată la Iaşi, pe 21 martie, va strânge aproximativ 30 de universităţi. În 2007, târgul a atras 121 de expozanţi din 20 de ţări şi peste 9.500 de vizitatori.RAPID

Admitere într-un sfert de oră la standul instituţiei

Tinerii pot afla pe loc, la această ediţie a târgului, dacă sunt eligibili pentru a fi admişi la câteva universităţi participante. „Spot admissions“ reprezintă o secţiune din cadrul evenimentului în care se vor derula interviuri de circa 15 minute cu potenţialii viitori studenţi, care se prezintă cu documentaţia minimală pentru procesul de admitere. Mai exact ei trebuie să vină cu un dosar care să cuprindă formularul de admitere, un eseu personal şi eventual foaia matricolă.

Până acum s-au înscris pentru această procedură universităţile Coventry şi Worcester din Marea Britanie, precum şi Trinity din Grecia. În urma acestor interviuri, cei interesaţi de studiul în străinătate vor obţine un „accept“ sau „refuz“ pe loc. Un răspuns pozitiv al respectivei universităţi înseamnă o scrisoare care asigură admiterea automată a candidatului, dar doar în momentul în care acesta îşi completează dosarul cu restul documentelor solicitate.

Cei care doresc să participe la aceste interviuri trebuie să viziteze secţiunea „spot admissions“ de pe site-ul evenimentului, www.riuf.ro, să descarce şi să completeze Formularul de Aplicare, să scrie eseul personal şi să trimită cel puţin aceste două documente la adresa de e-mail edmundo@educativa.ro.

AJUTOR

Împrumut de la guvernul britanic

În Marea Britanie, studiile universitare la instituţiile de stat, pentru cetăţenii ţărilor membre ale Uniunii Europene, costă în jur de 3.000 de lire sterline pe an, după cum precizează reprezentanţii RIUF. Tinerii care aleg Marea Britanie pot aplica însă pentru un împrumut oferit de guvernul ţării respective, numit „Tuition Fee Loan“.

Pentru a primi aceşti bani sunt impuse numai două condiţii, respectiv ca viitorii studenţi să păstreze un standard academic înalt pe parcursul studiilor şi să ramburseze banii la finalizarea şcolii. Mai mult decât atât, unele universităţi din Marea Britanie oferă burse care pot acoperi până la 50% din costurile de cazare şi masă în campusul universitar. De asemenea, oricărui student i se oferă posibilitatea de a lucra part-time, adică maximum 20 de ore pe săptămână, pentru un salariu minim de 5 lire sterline pe oră.

OFERTĂ

Facultate pe banii statului danez

Candidaţii din ţările membre ale Uniunii Europene, admişi la studii în Danemarca, au acelaşi regim ca şi cetăţenii danezi şi nu trebuie să plătească taxele de şcolarizare, care sunt suportate de stat. De altfel, tinerii care provin din state UE se supun şi ei aceluiaşi sistem de admitere. Programele de studiu sunt bazate în foarte mare măsură pe aplicarea practică a cunoştinţelor, după cum spune Alexandru Ghiţă, organizatorul RIUF.

De altfel, ultimul semestru de şcoală se desfăşoară în cadrul companiilor private, care se implică şi în managementul instituţiilor de învăţământ superior. Cheltuielile legate de cazare şi masă pot fi achitate dintr-un job part-time, de maximum 15 ore/săptămână, care se plăteşte cu minimum 13 euro pe oră.

ALTERNATIVĂ

Şcoală ieftină în Franţa

Taxele anuale de studiu la universităţile de stat din Franţa nu sunt foarte ridicate, acestea fiind cuprinse între 300 şi 600 euro pentru cetăţenii Uniunii Europene, arată organizatorii RIUF. Ca şi în celelalte state UE, tinerii români au acces la programe de burse şi granturi oferite de diverse instituţii guvernamentale franceze. De asemenea, candidaţii pot încerca să obţină burse prin intermediul acordurilor bilaterale între Guvernul României şi cel francez.

Costurile de întreţinere în Franţa sunt estimate în jurul sumei de 1.000 euro/lună, însă acestea pot varia în funcţie de oraşul în care se găseşte universitatea. Pentru a susţine o parte din aceste costuri orice student are posibilitatea de a lucra part-time cu un salariu minim garantat de 8,44 euro pe oră.

PROGRAME

Burse de la DAAD pentru Germania

Tinerii care doresc să urmeze facultatea în Germania şi nu dispun de banii necesari îşi pot depune dosarele pentru burse la agenţiile guvernamentale germane (DAAD), în cadrul diverselor programe comunitare sau direct la instituţiile de învăţământ. În momentul în care aplică la o universitate în Germania, înainte de a fi acceptaţi, candidaţilor internaţionali li se cere să facă dovada deţinerii unei finanţări minime de 500 euro pe lună pentru costurile de întreţinere, după cum explică organizatorii RIUF.

Studenţii pot lucra şi pot încerca să obţină un permis de muncă. Orice venit sub 400 euro pe lună este neimpozabil, însă orice persoană poate avea mai multe slujbe parttime, aşa-numitele minijob sau „400-euro job“.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: