Evenimentul Zilei > Actualitate > Knock-out opoziţiei la Camera Deputaţilor: Biroul Permanent poate lua decizii şi fără cvorum
Knock-out opoziţiei la Camera Deputaţilor: Biroul Permanent poate lua decizii şi fără cvorum

Knock-out opoziţiei la Camera Deputaţilor: Biroul Permanent poate lua decizii şi fără cvorum

Puterea a făcut knock-out opoziţia la Camera Deputaţilor: Biroul Permanent poate lua decizii şi în lipsă de cvorum. Pentru a elimina din joc PSD şi PNL, care condiţionau prezenţa la şedinţele forului de demisia Robertei Anastase, PDL şi-a mobilizat toţi deputaţii pentru a fi prezenţi la votul în plen. Mai mult, invocând defecţiuni ale sistemului de vot electronic, Anastase a propus apel nominal, iar opoziţia a părăsit sala.

Astfel, propunere de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor venită din partea democrat-liberalilor a fost aprobată de plen cu 173 de voturi "pentru", trei "împotrivă" şi două abţineri. Victoria a fost proclamată de Mircea Toader: "Am vrut să arătăm adevărata majoritate. Ne-au numărat, ne-au filmat. S-a văzut: avem o majoritate constantă", a spus liderul deputaţilor PDL.
Dacă la ora 12.30, înaintea votului final din plen, în sala de şedinţe erau puţin peste 100 de deputaţi ai puterii, majoritatea a reuşit să se mobilizeze în doar jumătate de oră. Inclusiv Elena Udrea a fost prezentă la vot.
Anastase: Deputaţii PSD şi PNL vor avea 21% în minus la diurnă
"Există o defecţiune la sistemul de vot. Se pare că a fost ştearsă baza de date, vom investiga această situaţie. Propun apel nominal", a anunţat Anastase de la prezidiu spre nemulţumirea opoziţei care a anunţat apoi că va părăsi sala.
"Lungiţi şedinţele ca să vă aduceţi oameni la vot. E evident că nu aveţi majoritate. Vreţi să faceţi apel nominal ca să fraudaţi din nou votul. Noi părăsim sala oricum", a spus de la tribună Mircea Duşa, liderul deputaţilor PSD, moment în care Anastase a anunţat că sistemul de vot şi-a revenit, iar deputaţii sunt rugaţi să-şi verifice cartele. După retragerea deputaţilor PSD şi PNL, clopoţelul care cheamă parlametnarii însală a sunat de două ori, iar Anastase s-a arătat extrem de grijulie pentru modul în care se desfăşoară votul. "Facem un vot test. Vă rog să votaţi cu toţii da. Sunaţi-vă colegii care au ieşit. Vă rog nu mai ieşiţi din sală", şi-a mobilizat colegii Anastase, a anunţat şi sancţiunea pentru deputaţii PSD şi PNL care au părăsit sala: 21% în minus la diurnă. 
Opoziţia se pregăteşte de ofensivă
Tot efortul puterii de astăzi a fost pentru ca strategia de deblocare a şedinţelor conducerii Camerei, amânate în ultimele două luni din cauza absenţei deputaţilor PSD şi PNL, să intre imediat în vigoare. Astfel, deputaţii puterii au decis ca Biroul Permanent să poată lua decizii chiar şi în lipsă de cvorum, eliminând din joc opoziţia, care bloca aceste şţedinţe. De altfel în ultimele două luni, peste 300 de proiecte şi propuneri legislatigve nu au putut fi trimise la comisii de către BP deoarece forul nu se putea întruni.
La rândul lor, după decizia de astăzi, deputaţii opoziţiei îşi pregătesc o nouă tactică. Aşa cum au anunţat încă de săptămâna trecută, PSD şi PNL vor sesiza Curtea Constituţională în privinţa eliminării necesităţii cvorumului în şedinţele BP, hotărâre pe care o găsesc abuzivă, neconsituţională şi nedemocratică.