Evenimentul Zilei > Sport > Kimi fuge, nimeni nu-l ajunge
Kimi fuge, nimeni nu-l ajunge

Kimi fuge, nimeni nu-l ajunge

Finlandezul de la Ferrari, campion mondial „en titre“, a câştigat Marele Premiu de Formula 1 al Malaysiei.

După dezastrul din urmă cu o săptămână, în Australia, Kimi Raikkonen, pilotul finlandez al echipei Ferrari, s-a impus ieri în Marele Premiu al Malaysiei, a doua etapă a Campionatului Mondial de Formula 1, care s-a desfăşurat pe circuitul de la Sepang. Podiumul a fost completat de polonezul Robert Kubica (BMW-Sauber), care a înregistrat astfel cel mai bun rezultat în cele 24 de curse disputate până acum, şi de finlandezul Heikki Kovalainen (McLaren).

„Dublă“ ratată

Plecat de pe poziţia a doua a grilei de start, Raikkonen a preluat conducerea cursei în turul al 18-lea, când a ieşit de la boxe înaintea coechipierului său, brazilianul Felipe Massa, care condusese până în acel moment. Nordicul a pornit decis spre prima sa victorie în acest sezon, în turul al 27-lea el având deja un avans de 4,5 secunde faţă de Massa.

Scuderia de la Maranello n-a reuşit însă „dubla“, brazilianul fiind urmărit din nou de ghinion. Ca şi în cursa de la Melbourne, Massa a fost nevoit să abandoneze, în turul 31 al Marelui Premiu din Malaysia răsucindu-se pe pistă între al şaptelea şi al optulea viraj şi ieşind în decor.
Haz de necaz

Cele două monoposturi ale echipei McLaren au fost declasate cinci locuri pe grila de start, dar au reuşit să termine „în puncte“ Marele Premiu de la Sepang. Astfel, „săgeţile argintii“ ale lui Ron Dennis – eliminate în 2007 din competiţia constructorilor în urma unui scandal de spionaj cu Ferrari – şi-au mărit la 13 puncte avansul faţă de „căluţul cabrat“, principalul său adversar.

Aflaţi în a doua linie a grilei, pe locurile trei şi patru, Heikki Kovalainen şi britanicul Lewis Hamilton au fost penalizaţi pe motiv că şi-au jenat adversarii în timpul calificărilor, ajungând astfel pe poziţiile 8 şi 9. Finalul cursei de la Sepang l-a găsit pe Kovalainen pe locul al treilea, în timp ce Hamilton a trecut linia de sosire al cincilea, deşi a avut mult de luptat pentru a-l depăşi pe Mark Webber (Red Bull).

În plus, la una dintre opriri, britanicul a pierdut mult timp la boxe – aproape 20 de secunde -, fiindcă mecanicii n-au schimbat din prima cauciucul care trebuia. „Mai bine mi-ar fi dat şi o bere“, a glumit vicecampionul mondial după cursă. Etapa a treia a Marelui Circ se va disputa pe 6 aprilie, în Bahrain, pe pista de la Sakhir.

OMAGIU

Avionul Williams


Compania aeriană AirAsia, partener al echipei Williams, a prezentat săptămâna trecută primul avion comercial pictat ca un monopost de Formula 1. Fuselajul navei botezate „Sir Frank Williams“ – în onoarea fondatorului şi directorului echipei britanice – este vopsit în mare parte în albastru şi alb, culorile grupării de la Grove. Botul avionului aminteşte de casca lui Nico Roseberg, pilotul titular de la Williams.