Evenimentul Zilei > International > Kim Jong-un şi-o caută cu lumânarea! Dictatorul stalinist le-a ordonat trupelor sale să se pregătească de RĂZBOI
Kim Jong-un şi-o caută cu lumânarea! Dictatorul stalinist le-a ordonat trupelor sale să se pregătească de RĂZBOI

Kim Jong-un şi-o caută cu lumânarea! Dictatorul stalinist le-a ordonat trupelor sale să se pregătească de RĂZBOI

Enervat de ploaia de obuze sud-coreene care s-a abătut asupra sa, dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a ordonat trupelor de frontieră să fie gata de război şi să lanseze "operaţiuni surpriză", a anunţat agenţia oficială nord-coreeană KCNA, citată de BBC.

Coreea de Nord a cerut Consiliului de Securitate al ONU să organizeze o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre manevrele militare comune dintre SUA şi Coreea de Sud. Reprezentantul permanent nord-coreean la ONU, Ja Song Nam, a făcut această cerere printr-o scrisoare, trimisă miercuri Consiliului, cu o zi înainte de schimbul de focuri de la frontieră între Phenian şi Seul, scrie Agerpres.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a ordonat trupelor de la frontieră să fie în stare de alertă şi pregătite de luptă. Agenţia oficială nord-coreeană KCNA informează că Phenianul a luat această decizie în cadrul unei reuniuni convocate de urgenţă joi a puternicei Comisii Militare Centrale, prezidată de Kim Jong-un. Trupele trebuie să fie "pe deplin pregătite de luptă şi să lanseze operaţiuni surpriză", a relatat KCNA, citându-l pe liderul nord-coreean.

Coreea de Nord cere cu regularitate Consiliului de Securitate să ia în discuţie exerciţiul militar comun între SUA şi Coreea de Sud, denumit Ulchi Freedom, care a început luni şi care urmează să se încheie la 28 august.

Exerciţiul, simularea unei invazii din partea unei Corei de Nord dotată cu arme nucleare, implică 50.000 de militari sud-coreeni şi 30.000 de militari americani.

"În cazul în care Consiliul ignoră încă o dată solicitarea justă a Republicii Populare Democrate Coreene de a discuta despre exerciţiul comun cu SUA, atunci va arăta că îşi abandonează principala misiune, de menţinere a păcii şi securităţii în lume, şi că devine o unealtă politică", a scris ambasadorul Ja Song Nam.

Întrebat în legătură cu schimburile de focuri de la frontieră, o purtătoare de cuvânt a Naţiunilor Unite, Eri Kaneko, a spus că ONU "urmăreşte îndeaproape şi cu serioasă îngrijorare evoluţiile".

În acelaşi timp, Coreea de Sud a promis că va acţiona preventiv dacă va fi nevoie pentru a stabiliza pieţele în urma amplificării tensiunilor cu Coreea de Nord, potrivit Reuters.

Coreea de Nord a bombardat joi o unitate a armatei sud-coreene în partea vestică a graniţei ce divizează Peninsula Coreea. La rândul său, Coreea de Sud a lansat, ca represalii, zeci de obuze de cealaltă parte a graniţei cu Nordul.

Phenianul a dat apoi un ultimatum de 48 de ore Seulului pentru a da jos difuzoarele prin care se transmit mesaje de propagandă la frontieră, Coreea de Sud fiind ameninţată că în caz contrar s-ar expune la acţiuni militare. Ultimatumul expiră sâmbătă la ora 08.00 GMT.

Ministrul apărării sud-coreean a respins ultimatumul şi a spus că difuzarea de înregistrări va continua.