Actionarii majoritari ai Kandia, Axis Investments (83%) si Meinl Bank (9%), si-au vandut participatiile detinute la firma romaneasca unei companii din grupul britanic, prin doua tranzactii realizate pe piata deal (in care partile negociaza direct – n.r.) a Bursei de Valori Bucuresti.

Noul proprietar are in plan sa schimbe in perioada urmatoare numele companiei si echipa manageriala, dar sa pastreze portfoliul actual de produse. Cadbury Schweppes realizeaza aproximativ 10% din vanzarile totale de dulciuri de pe piata mondiala, fiind activ pe categoriile de ciocolata (Cadbury, Bubbas), bomboane (Sour Patch, Halls) si guma de mestecat (Trident, Stimorol).

Pe de alta parte, compania Excelent a fost preluata acum cativa ani de la stat de Fondul Axis, in spatele caruia se pare ca s-ar afla omul de afaceri Fathi Taher.

Vanzarea producatorului roman de ciocolata a produs furori ieri la BVB: lichiditatea Bursei a crescut pana la 109 milioane de euro, un rulaj-record, care nu a mai fost intalnit de la reinfiintarea Bursei, in 1995.

Totodata, valoarea actiunilor companiei a crescut ieri cu 8,8a. Kandia a inregistrat in primul trimestru din acest an venituri de 44,3 milioane de lei, mai mult cu 50,7% comparativ cu aceeasi perioada din 2006, si un profit net de 6,5 milioane de lei, de cinci ori mai mare.