Corneliu Turianu fusese judecătorul care susţinuse că, după mandatul din 1990 şi cel din 1992, preşedintele Ion Iliescu nu mai are dreptul să candideze, chiar dacă prima perioadă cu atribuţiuni de şef al statului fusese mult mai scurtă. Câţiva judecători au avut curajul să-i ia apărarea în mod public, alţii au spus presei că e vorba de un abuz al Puterii şi o răzbunare a lui Iliescu.
În primăvara lui 1994 (aprilie), raportori ai Consiliului Europei au intervenit în favoarea lui Turianu, purtând discuţii atât cu PD (în opoziţie), cât şi cu PDSR. Aproape ca astăzi, când parlamentarii europeni s-au arătat îngrijoraţi de acţiunile guvernului PSD.
Petre Ninosu l-a eliberat din funcţie pe Corneliu Turianu, preşedintele Tribunalului Municipiului Bucureşti
Prin delegare, a fost numit în funcţie judecătorul Viorel Roş
"Prin Ordinul ministrului, la propunerea Colegiului ministerului, dl. Judecător Corneliu Turianu a fost eliberat din funcţia de preşedinte al Tribunalului Municipiului Bucureşti. Măsura eliberării din funcţie a fost dispusă ca urmare a constatării unor incompatibilităţi deontologice şi anume: tendinţa de politizare a actului de justiţie, lipsă de organizare şi control a activităţii instanţei, obstrucţionarea reformei justiţiei, întreţinerea unui climat de tensiune şi dezbinarea corpului de judecători din Capitală. În funcţia de preşedinte al TMB a fost numit – prin delegare – dl. Judecător Viorel Roş. Acesta este comunicatul prin care Petre Ninosu motivează şi anunţă eliberarea din funcţie a lui Corneliu Turianu. Ministrul Justiţiei, prin şefa lui de cabinet, a declarat că nu are nimic de adăugat faţă de comunicatul remis. De la cabinetul preşedin telui TMB ni s-a precizat că "domnul Corneliu Turianu este în concediu de odihnă începând de azi".
Din surse apropiate fostului preşedinte am aflat că el se află în concediu pentru două luni şi jumătate, restanţă din ultimii trei ani. Conform aceloraşi surse, Corneliu Turianu aştepta să fie înlocuit din funcţie o dată cu numirea lui Petre Ninosu ca ministru al justiţiei.
iulie 1993
Radu Tudor


Nr . 539 / 01 aprilie 1994

Chiar dacă n-au venit să dea lecţii României,
Raportorii Consiliului Europei au relansat "Cazul Turianu"

Ninosu, Everac şi "Grupul de tele-judecători" nu mai merită atenţie, consideră Corneliu Turuianu, într-o declaraţie acordată în exclusivitate "Evz"
Cazul fostului preşedinte al Tribunalului Municipal Bucureşti, Corneliu Turianu a stat în atenţia raportorilor trimişi de Consiliul Europei. Friederich Koning şi Gunnar Jansson au insistat asupra acestui caz atât cu ocazia întâlnirii cu membrii PD, cât şi la întâlnirea cu ministrul justiţiei.
Miercuri, în timp ce se desfăşura conferinţa de presă, dl. Jansson s-a deplasat la sediul Ministerului de Justiţie pentru a afla de ce nu s-a rezolvat până în prezent cazul privind demiterea lui Corneliu Turuianu, demitere considerată un abuz deosebit de grav înfăptuit de fostul ministru Petre Ninosu. Gavrilă Iosif Ghiuzbaian, actualul ministru, în discuţia cu raportorul C.E. a declarat că, deşi subaltern al lui Petre Ninosu, a luat atitudine împotriva acestui act şi că, acum, în cel mai scurt timp va face o reanalizare a situaţiei şi va lua măsurile ce se impun.
În legatură cu această problemă, i-am solicitat judecătorului Corneliu Turianu o scurtă declaraţie: "Sunt impresionat de poziţia celor doi reprezentanţi ai Consiliului Europei şi îmi place să cred că ministrul justiţiei se gândise, încă de la investire, la cazul meu. Probabil că nu o făcuse încă, având în vedere timpul scurs de la acest eveniment. Aceasta cu atât mai mult cu cât, după destituirea mea, dl. Gavril Iosif Ghiuzbaian a comentat acest subiect în paginile revistei Palatul de Justiţie. Mai mult, dl. Ministru este semnatarul diplomei ce mi-a acordat-o în numele Asociaţiei Juriştilor, pe vremea când funcţionam ca preşedinte al TMB: Pentru modul în care instanţele din Bucureşti înfăptuiesc actul de Justiţie. Am însă un gust amar, gândindu-mă că o problemă serioasă este pusă în discuţie din iniţiativa unor persoane din afara ţării."
Simona Ionescu
Citiţi şi:

 • Cum se tranşau în 1994 alegerile!
 • Preşedintele Ion Iliescu ne-a dat un Rege al romilor
 • Când au un model, reporterii fac performanţă
 • Referendum pentru pedeapsa cu moartea
 • Când patronul ziarului dă ştiri exclusive!
 • Evenimentul zilei a fost o şcoală de presă
 • Mozaic de ştiri trăsnite
 • Evz a avut şi o ediţie de prânz
 • Politică şi politicieni de acum 20 de ani
 • "Bulina roşie", un ziar iubit fiindcă ajuta oamenii
 • Actorii, scriitorii şi artiştii erau vedete în "Bulina roşie" 
 • Cititorii EVZ erau feriţi de pericole catastrofale ce planau asupra ţării
 • Stripteuzele din Evenimentul zilei, "bunicele" fetelor de la pagina X!
 • Un fost jurnalist îşi aminteşte cum a scris primul articol
 • "Domnule, nu-i chiar aşa!"
 • Fenomenul EVZ a fost… fenomenal!
 • Jurnalista care ţine sub lupă Justiţia
 • EVZ după 20 de ani. Ion Cristoiu a tăiat un tort imens în clubul Fratelli