Evenimentul Zilei > Justitie > Judecătorul Bărbuță vindea sentințe „pe un detartraj”
Judecătorul Bărbuță vindea sentințe „pe un detartraj”

Judecătorul Bărbuță vindea sentințe „pe un detartraj”

Știindu-se dator la un medic stomatolog, judecătorul Bogdan Bărbuță i-a promis medicului că-l ajută să câștige un proces. Întâlnirile dintre ei treceau drept „programări”, iar șpaga consta într-un detartraj gratuit.

Judecătorul Bogdan Băr­buță din Rădăuți era dator la un stomatolog  care i-a reparat dinții fără plată. Îndatorat fiind, în martie 2014, Bărbuță a promis medicului Luchian Samoilă că va interveni  pe lângă un coleg de la Judecătoria Rădăuţi pentru a câștiga un proces în care medicul avea calitatea de pârât.

Cu toate intervențiile, doctorul a pierdut cazul. Chiar și așa, judecătorul i-a dat vestea proastă înainte de a fi trecută soluția pe portalul instanței „în schimbul unor intervenţii stomatologice cu titlu de gratuitate”, se arată în referatul procurorilor DNA. Înainte de pronunțare, doctorul a luat legătura cu magistratul, în speranța unei soluții favorabile în dosar.

Pe 10 martie, Samoilă l-a sunat pe judecătorul Bărbuță spunându-i că i-a făcut o „programare”. La refuzul judecătorului de a veni, stomatologul i-a reamintit acestuia că peste două zile  „avea acolo…”. Ulterior, DNA a verificat ședințele de judecată din dosarul medicului și a descoperit că peste două zile a avut loc un nou termen în acest dosar, când s-a hotărât amânarea pronunțării cu o săptămână.

Intervenție discretă

La DNA a fost audiat și judecătorul la care a intervenit Bărbuță pentru a se interesa de dosarul prietenului stomatolog. Astfel, acesta a arătat că în primăvara anului 2014 a fost întrebat o singură dată de judecătorul Bărbuță de stadiul acestui dosar, ocazie cu care i-a precizat că a făcut o adresă la Parchet pentru a primi o serie de acte, ”fără a purta alte discuţii, legate de modul de soluţionare sau procedurile în curs în acel dosar civil”, a susținut magistratul în fața procurorului anticorupție. ”Judecătorul Bărbuță mi-a precizat că a fost rugat de medicul stomatolog, Luchian, dar pe el personal nu îl interesează, întrebându-mă doar stadiul în care mă aflu”, se arată în declarația acestuia.

 

Gașca „veselă” de la Rădăuți
a ajuns la mâna procurorilor DNA
Pe 23 iunie, Curtea de Apel București a decis arestarea preventivă a judecătorului Bogdan Bărbuță de la Judecătoria Rădăuți. Complicii săi, procurorul Dumitru Dîmbu și afaceristul Constantin Babiuc au avut aceeași soartă. Potrivit procurorilor, în intervalul 22 martie 2005 – 18 octombrie 2005, judecătorul Bogdan Bărbuță, la solicitarea omului de afaceri Constantin Gavril Babiuc, a pronunțat 69 de hotărâri judecătorești nelegale prin care i s-a recunoscut lui Babiuc dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 41,59 hectare. Ulterior, omul de afaceri a vândut terenurile dobândite nelegal, obținând un profit de aproximativ patru milioane de lei. Procurorul Dumitru Dîmbu este acuzat că, pe 27 ianuarie 2014, i-ar fi solicitat lui Babiuc, pentru un apropiat al său, 92.000 de euro, sumă pe care omul de afaceri a remis-o, în aceeași zi, persoanei indicate de procuror. Mai mult, Dîmbu i-ar fi transmis lui Babiuc date obținute ilicit, privind ancheta penală care îl viza pe afacerist. Ulterior, Babiuc i-ar fi spus cele aflate judecătorului Bogdan Bărbuță. Cel din urmă lua orice mită, de la mii de euro la ouă, miere și ciocolată.

Interceptările acuzatoare

Cu două zile înainte de pronunțarea în dosar,  judecătorul Bărbuță i-a transmis stomatologului Samoilă că va încerca să intervină:
Luchian Samoilă – Mă iertaţi că vă deranjez! Vroiam să vă programez azi, dacă puteţi să ajungeţi până la mine.
Bogdan Bărbuță – N-am, n-am cum, îs în… v-am zis, îs în Bucureşti şi cred că la… mai repede de miercuri, joi nu ajung.
Luchian Samoilă – Păi pe miercuri aveam eu nevoie, că aveam acolo…
Bogdan Bărbuță – Da, da, da.
Luchian Samoilă – Stabilit ceva.
Bogdan Bărbuță – Ă… să încerc eu cumva să… să văd eu într-o modalitate oarecare, dacă pot să… să rezolv, că ştiţi, că prin telefon totuşi nu-i prea bine şi…
Luchian Samoilă – Da, da, ştiu, ştiu. Da, da, gata, am înţeles, da, sigur că da! Bine atunci.
Bogdan Bărbuță – Mai daţi-mi eventual dumneavoastră mâine un telefon şi vă spun dacă… am putut eu vorbi ceva.
Discuția dintre cei doi continuă a doua zi, când judecătorul îi confirmă lui Luchian Samoilă că situaţia este „în regulă”:
Luchian Samoilă – Vă salut, să trăiţi!
Bogdan Bărbuță – Ă… am… cât am putut eu… discuta, e… e în regulă, e în regulă, da.
Luchian Samoilă – Bine, atunci vă aştept zilele astea, când vă întoarceţi, la un detartraj.
Bogdan Bărbuță – Da, da, discutăm..

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.