Judecătorii americani resping ”imunitatea diplomatică” invocată de DSK în procesul civil
- Simona Mătieș
- 1 mai 2012, 20:09
Un judecător al Curţii Supreme din Bronx, New York, a refuzat să claseze plângerea civilă depusă împotriva lui Dominique Strauss-Kahn, fostul director general al FMI, de către Nafissatou Diallo, camerista care îl acuză de agresiune sexuală.
”Cererea de clasare a plângerii, înaintată de Strauss-Kahn, este respinsă”, scrie, în decizia de 12 pagini, judecătorul Douglas McKeon, respingând ideea că DSK ar fi fost protejat de imunitate diplomatică, în calitate de director general al FMI, în momentul faptelor. ”Confruntat cu legea bine stabilită, potrivit căreia demisia voluntară din FMI a pus capăt imunităţii pe care o putea avea, dl Strauss-Kahn a încercat (juridic vorbind) să rişte tot”, afirmă magistratul, subliniind că DSK nu a invocat această imunitate în timpul procedurii penale.
Judecătorul a respins astfel teza avocaţilor lui DSK, care se bazau pe o convenţie adoptată de Naţiunile Unite, în 1947, pentru a afirma că fostul director general al FMI nu poate fi urmărit în justiţie.
Apărătorii lui Strauss-Kahn, care pot face apel împotriva deciziei magistratului, afirmau că DSK beneficia de imunitate absolută, inclusiv pentru fapte care nu ţineau de funcţiile sale oficiale, imunitate care ar fi fost valabilă până la revenirea lui în Franţa, în septembrie trecut. După abandonarea urmăririi penale în acest dosar, decizia de azi deschide calea pentru un proces civil, cu un juriu popular. Plângerea civilă, depusă la 8 august 2011, vizează obţinerea de despăgubiri de către Nafissatou Diallo, în sumă neprecizată. Camerista (33 de ani), care păstrează tăcerea, în ultimele luni, şi nu a revenit la locul de muncă, îl acuză pe fostul director general al FMI de agresiune sexuală, produsă la 14 mai 2011, într-un apartament al hotelului Sofitel din New York. DSK a recunoscut o scurtă relaţie sexuală ”inadecvată”, dar a afirmat că aceasta nu a avut loc prin constrângere sau violenţă. Sursa: BBC