Judecători clujeni cercetaţi de CSM pentru acuzaţii de şantaj

Judecători clujeni cercetaţi de CSM pentru acuzaţii de şantaj

Trei judecători de la Curtea de Apel Cluj au intrat în atenţia Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care s-a autosesizat în legătură cu dosarele pe care cei trei le judecă.

La Curtea de Apel Cluj a sosit astăzi o echipă de judecători inspectori din cadrul Inspecţiei Judiciare a CSM pentru a începe procedurile disciplinare în legătură cu judecătorii Delia Purice, şef al Secţiei Penale de la Curtea de Apel Cluj şi judecătoarea Adina Lupea, judecător la Secţia Penală. În cadrul acestor proceduri preliminare, judecătorii în cauză au fost audiaţi separat şi le-au fost luate declaraţii amănunţite în legătură cu acuzaţiile care le sunt aduse. În urma acestei proceduri disciplinare, întreg dosarul va fi înaintat Comisiei de Disciplină, care va lua o decizie în privinţa magistraţilor. Delia Purice şi Adina Lupea compun completul care judecă procesul lui Arpad Paszkany, în care acesta este judecat pentru sprijinirea unui grup de criminalitate organizată, şi anume a jurnaliştilor de la Gazeta de Cluj, care sunt judecaţi în prezent pentru şantaj la Tribunalul Brăila. În procesul de fond care s-a judecat la Tribunalul Cluj, Paszkany a fost achitat de acuzaţiile aduse. Împotriva acestei sentinţe, DIICOT Cluj a formulat apel care se judecă în prezent la Curtea de Apel Cluj. Numai că judecătoarea Adina Lupea a fost audiată ca martor în cunoscutul dosar "Gazeta", iar în urma repartizării dosarului în completul de apel format din ea şi judecătoare Purice, aceasta a ales să se abţină.

Acuzaţii de şantaj între judecători

În urmă cu o săptămână, judecătoarea Adina Lupea a declarat public că a fost sfătuită de judecatoarea Purice să se retragă din completul care judecă apelul lui Paszkany, deoarece a fost audiată ca martor în dosarul "Gazeta". Mai mult judecătoarea a recunoscut că asupra ei s-au făcut presiuni pentru a se retrage din complet. Magistratul a dat de înţeles că dacă nu s-ar fi retras, un anumit episod din viaţa ei ar fi fost făcut public. De cealaltă parte, surse judiciare din Curtea de Apel Cluj susţin că faptul că judecătoarea Lupea a fost cea care s-a dus în biroului preşedintelui Secţiei Penale, Delia Purice, cu propunerea de a se retrage din complet ca urmare a faptului că a fost audiată ca şi martor în dosarul Gazeta. "Judecătoarea Lupea a fost cea care a propus să se abţină, iar judecătoare Purice a fost de acord. Nu a existat niciun fel de propuneri, niciun fel de şantaj", susţin surse judiciare de la Curtea de Apel Cluj. Un comunicat emis de Curtea de Apel Cluj arată faptul că Adina Lupea s-a retras din completul de judecată în dosarul lui Paszkany în baza faptului că a fost audiată ca martor în dosarul Gazeta, aceasta nedenunţând niciun fel de presiuni asupra ei făcute de judecătoare Delia Purice.

Ne puteți urmări și pe Google News

Posibil conflict de interese

Judecătoarea care a suspendat recalcularea pensiilor militare, Claudia Idriceanu, va fi audiată în procedură separată de către o comisie de anchetă a CSM deoarece soţul ei s-a pensionat din poliţie şi era vizat de ordonanţa privind recalcularea pensiilor militarilor.